Treba ísť voliť, odkazujú osobnosti Rimavskosobotského okresu

RIMAVSKÁ SOBOTA – Keďže v sobotu 29. februára sa uskutočnia parlamentné voľby, ktoré sú mnohými odborníkmi označované ako jedny z prelomových v histórii samostatnej SR, opýtali sme sa niekoľkých osobností Rimavskosobotského okresu, či sa ich zúčastnia a budú voliť.

Pýtali sme sa tiež, prečo by ľudom odporučili voliť a mohli sa tiež vyjadriť, či bude podľa nich rozhodujúci aj hlas mladých ľudí a či sa podľa nich obyvatelia Rimavskosobotského okresu dostatočne orientujú v politike. V texte sme ich vyjadrenia zoradili v abecednom poradí podľa priezviska respondenta.

Oľga Bodorová, riaditeľka Gemersko-malohontského múzea (GMM) Rimavská Sobota

„Určite pôjdem voliť. Som človek, ktorý si veľmi ctí zákony a podľa nich denne v GMM pracujeme. Nie som si vedomá, že by sme niekedy nejaký porušili, hoci ich v tejto sfére máme neskutočné množstvo, či už ekonomických alebo odborných. Ja si ich ctím a chcem, aby tieto zákony, ktoré predkladá vláda a následne schvaľujú poslanci, platili rovnako pre každého v tomto štáte.

Chcem voliť ľudí, o ktorých som v momente volieb presvedčená, že budú prijímať rozumné zákony, ktoré sú zároveň platné pre každého.“

Titanilla Bőd, novinárka
„Áno, som stopercentne rozhodnutá. Odkedy môžem voliť, zúčastnila som sa na všetkých parlamentných voľbách. Je to príležitosť, keď aj ja môžem mať nejaký vplyv na to, aká bude situácia v tejto krajine, a túto príležitosť chcem naplno využiť.

 

Veľa ľudí hovorí, že ich politika nezaujíma. Môže sa zdať, že politika ako taká je záležitosťou úzkej skupiny, ale pravdou je, že politika nie je ako futbal. Keď ťa nezaujíma futbal, nesleduješ ho a hotovo. Ale politika, respektíve rozhodnutia politikov sa týkajú všetkých nás, aj keď to nesleduješ, aj keď ťa to nezaujíma. Myslím si, že nikomu nie je ľahostajné, ako tu žijeme, respektíve ako tu budeme žiť v nasledujúcich rokoch, aké bude zdravotníctvo, školstvo, ekonomika či kultúra.

Vo voľbách sa môže každý vyjadriť, a tejto možnosti by sme sa nemali vzdať. Je pravda, že v spleti množstva informácií nie je ľahké sa zorientovať. Namiesto prvoplánových reakcií preto radím každému, aby nad danou tematikou porozmýšľal, zvážil argumenty, porovnal rozličné zdroje, sem-tam si vypočul aj človeka s odlišným názorom. Kritické myslenie je kľúčové.“

Radovan Ceglédy, občiansky aktivista v Rimavskej Sobote
„Áno, som rozhodnutý ísť voliť. Je to moje právo, rád ho využijem. A že prečo? Jednoducho preto, lebo si myslím, že je dôležité svojím hlasom dať mandát tým, o ktorých si myslím, že majú najlepší program, ako spravovať štát, ale aj preto, aby som svojim postojom a hlasom zariadil, aby sa do parlamentu dostalo čo najmenej zástupcov strán, ktoré potláčajú ľudské práva a riešia fantómové problémy, ktorých riešenia nič Slovensku neprinesú.“

 

Roman Lebeda, primátor mesta Hnúšťa
„Pôjdem voliť, považujem to za svoju povinnosť, aj keď je veľmi zložité si vybrať. Rád by som poukázal na to, že drvivá väčšina strán nepovažovala za potrebné zorganizovať svoje mítingy aj v našom regióne a keď na nás tieto strany kašlú aj pred voľbami, je pravdepodobné, ako sa budú správať po voľbách.

 

V posledných rokoch sa aspoň udiali niektoré kroky vlády, ako pomôcť menej rozvinutým regiónom. Výsledky sú síce zo strany vlády zveličené, zverejnené počty vytvorených pracovných miest nezodpovedajú realite, ale aspoň nejakú snahu im nemožno uprieť. Do budúcna by som rád poukázal na potrebu zmeniť volebný systém tak, aby mali jednotlivé regióny svojich zástupcov volených priamo občanmi, nie prostredníctvom kandidátok politických strán a ich nominantov.

Naši doterajší zástupcovia v NR SR pre región toho veľa neurobili. Zrejme aj z dôvodu, že nie sú zodpovední občanom, ale strane, ktorá ich v ďalších voľbách nominuje na základe straníckej poslušnosti. Preto podporujem myšlienku tzv. parlamentu regiónov. Takéto niečo by presunulo politiku viac do regiónov a politikov viac k ich voličom. Mali by sme jedného zástupcu, po ktorom by buď bolo vidieť výsledky, alebo by ho už nezvolili. Položme si otázku, prečo naši súčasní zástupcovia v Bratislave nepredložili občanom žiadny odpočet svojej činnosti za uplynulé štyri roky, či už na pozícii poslancov NR SR, alebo štátnych tajomníkov. Zrejme nemajú čo odprezentovať.“

Gabriel Mihályi, starosta obce Jesenské, predseda Miestnej akčnej skupiny (MAS) Cerovina a podpredseda Združenia miest a obcí Gemera a Malohontu

Jednoznačne pôjdem voliť. Ja by som dokonca asi jedinú vec zaviedol ako povinnosť, a to sú voľby. Aby naozaj každý občan mal nielen práva, ale aj nejaké povinnosti. Voľby predsa len dávajú do budúcnosti nejaký smer.

Myslím si, že teraz je medzi ľuďmi strašne veľa informácií, ale aj dezinformácií. Mne osobne sa tieto „osočovačky“ nepáčia. Ja som pragmatik, skôr hodnotím konkrétne ciele, vízie a opatrenia, ktoré by politické strany chceli zaviesť.

Jednoznačne obhajujem mestá, obce a samosprávnosť na miestnej úrovni. Aj preto by sme mali ísť voliť a podporovať aj miestnu úroveň. To znamená, mestá a obce na Slovensku.

Július Molnár, starosta obce Tachty

Osobne áno, pripravujem sa ísť voliť aj s celou rodinou. Každému radím, aby šiel voliť, je to príležitosť, potrebujeme zmenu. Tá zmena určite príde. Nech volí každý podľa vlastného uváženia, je teda z čoho vybrať. Každý nech si položí ruku na srdce a podľa toho volí.

Roman Vaľo, poslanec MsZ v Rimavskej Sobote Odvážme sa zrýchliť
„Od svojich 18-tich rokov som nevynechal ani jedny voľby. Voľby sú pre nás jedinou možnosťou ako ovplyvniť to kde sa bude uberať naša krajina.Znie to možno ako klišé ale je to naša občianska povinnosť. Zároveň je to aj jedno z našich najzákladnejších práv, ktoré musíme využiť. To ako sa rozhodneme pri voľbách ovplyvní náš každodenný život. Naše rozhodnutie ovplyvní život na Slovensku ale aj v našom meste.

 

Demokracia, ktorú dnes žijeme nie je dokonalá ale musíme si ju ochrániť a snažiť sa o to aby tí, ktorí na nej parazitujú už dlhodobo mali čo najmenej priestoru. Demokraciu si musíme ochrániť a urobiť ju lepšou akou je dnes. Vieme to urobiť len tak, že pôjdeme voliť v čo najväčšom počte. V našom okrese badať ale aj dlhodobý pocit frustrácie z neriešenia problémov a preto sa niektorí voliči prikláňajú k stranám, ktoré ponúkajú nesystémové riešenia. Doterajšie vlády dlhodobo zanedbávali náš región a preto sú u nás úspešnejšie aj nesystémové extrémistické strany.

Súčasná predvolebná kampaň bola tvrdá, Slovensko takú ešte nezažilo, ide o veľa. Ide o osud našej krajiny, pretože stojíme na križovatke a rozhoduje sa o tom ako bude Slovensko vyzerať v budúcnosti. Nesmieme sa báť vyjadriť svoj názor, musíme byť občiansky statočný natoľko aby nás neprekričala skupina ľudí, ktorí nám neponúkajú žiadne riešenia. Nesmieme dovoliť aby sa zopakovali chyby histórie, kedy nezáujem jednotlivcov dovolili narásť extrému do obrovských rozmerov, ktorých krivdy pocítili milióny nevinných ľudí.

Ľudia veľmi radi nadávajú na vládu, parlament, politické strany či jednotlivcov, ktorí nespravujú veci verejné v prospech spoločnosti podľa ich predstáv. Teraz majú jedinečnú šancu, vyjadriť svoj názor a vybrať takých zastupiteľov, ktorí budú garanciou ich pohľadu na správu štátu.

Samozrejme, sú to práve mladí, ktorých rozhodnutia tých, ktorí budú spravovať štát, najviac ovplyvnia. Mladí sú tí, pre ktorých sa musí urobiť maximum pre to, aby sa im vytvorili podmienky také, aby mladí neboli nútení migrovať za takými životnými podmienkami, ktoré sú pre nich zaujímavé.“

Soboťania a občania celého okresu sú ľudia ovplyvnení podmienkami, v ktorých žijú. Je tu vysoká nezamestnanosť, zanedbaná väčšina parametrov na kvalitný a pohodový život, ktorý si každý z nás vysníval. Neustále sme konfrontovaní so zlou správou vecí verejných aj na miestnej úrovni predstaviteľmi, ktorí podľa mňa cielene udržujú náš región v stave, v akom je.

Vyjadrené slovami Sama Chalupku a čo mladé zutekalo a čo staré nevládalo. Preto si myslím, že sobotský volič je viac zameraný na voľbu populistického extrému, ktorý mu jednoduchým spôsobom sľubuje rýchle riešenie jeho problémov, aj keď bez racionálnych riešení. Preto v “hladových dolinách” má extrém na ružiach ustlané.“

Miroslava Vargová, manažérka MAS Malohont a mestská poslankyňa Hnúšte

„Určite pôjdem voliť. Budem sa rozhodovať na základe situácie, ktorú poznám v oblasti, kde pracujem. S dopadmi politiky sa tam stretávame v podstate denno-denne a poslednú dekádu je to čím ďalej, tým horšie. Preto tak ako je v spoločnosti volanie po zmene, tak ja ju rovnako vnímam v oblasti podpory rozvoja vidieckych regiónov.

Myslím si, že by mali ísť ľudia voliť, lebo to je jeden z mála spôsobov, ako môžu ovplyvniť veci verejné. Nie vždy to bola samozrejmosť, môcť ísť voliť. Takže mali by sme si túto výsadu vážiť a nepremárniť ju.“

Spoluautorom článku je Matej Hank. Foto: Sobotnik.sk. Facebook.com. Pixabay.com

Pridaj komentár