Výskyt chrípky sa znížil, zatvorené sú však niektoré školy

BANSKÁ BYSTRICA – O takmer desať percent v porovnaní s uplynulým týždňom sa v tomto týždni znížil výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v rámci Banskobystrického kraja. O dve percentá však stúpli akútne respiračné ochorenia. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ), podľa ktorej si chorobnosť vyžiadala aj zatvorenie niektorých škôl.

CHPO sa vyskytli v 936 prípadoch, čo je chorobnosť 260 osôb na 100 000 obyvateľov. Čo sa týka chrípky, najviac ľudí ochorelo v okresoch Zvolen, Veľký Krtíš, Revúca, Lučenec a Banská Bystrica,“ konkretizovala Tolnayová.

RÚVZ celkovo eviduje podľa nej aj takmer osemtisíc chorých na ARO. Najvyšší počet takýchto pacientov je v okrese Zvolen, kde evidujú až 1649 prípadov. Nasledujú okresy Rimavská Sobota,  Banská Bystrica Revúca a Lučenec.

Čo sa týka zatvorených škôl, v rámci kraja bolo nutné zatvoriť 20 školských zariadení vo ôsmich okresov. V našich regiónoch ide o jednu základnú školu (ZŠ) v Lučeneckom okrese a ďalšiu ZŠ v Revúckom. V okrese Veľký Krtíš je tiež jedna zatvorená ZŠ a navyše aj jedna materská škola.

Epidemiológovia opätovne upozorňujú, a to aj v súvislosti s koronavírusom, aby vo zvýšenej miere dodržiavali hygienu, správne sa stravovali a nazabudli na pohyb na čerstvom vzduchu. Respiračné a chrípkové ochorenia by ľudia nemali podceňovať, mali by ich vyležať a adekvátne liečiť pod dozorom lekára.

Chrípka je totiž závažné, vírusové, vysoko nákazlivé ochorenie, ktorého pôvodcom je chrípkový vírus, ktorý sa nachádza vo veľkom množstve v sekréte dýchacích ciest a vylučuje sa pri rozprávaní, kašľaní a kýchaní. Inkubačná doba, teda doba, ktorá uplynie od preniknutia choroboplodných zárodkov do objavenia sa prvých príznakov ochorenia je 1-3 dni.

Zdroj: Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica

Pridaj komentár