BBSK od štvrtku zatvára stredné školy, vyzýva vládu k razantnejším opatreniam

BBSK – Kraj sa rozhodol uzavrieť všetky stredné školy. Informuje o tom BBSK na svojom Facebooku. Študenti by mali byť doma až do 18. 3. 2020

„Krajiny ako Nemecko, Španielsko či Francúzsko idú v epidemiologickom vývoji presne v stopách Talianska. V susednej Českej republike stúpol počet nakazených za jeden deň o 50 percent a množstvo študentov sa odtiaľ vracia späť na Slovensko. Ukazuje sa, že krajiny musia nakoniec aj tak pristúpiť k celoplošnej karanténe. Nečakajme, kým počet chorých drasticky stúpne aj na Slovensku a kapacity zdravotníckych zariadení prestanú postačovať,“ povedal župan Ján Lunter.

BBSK sa tak rozhodlo, pretože tak hovoria skúsenosti zo zahraničia. „Jedinou cestou, ako spomaliť šírenie nového koronavírusu, je obmedzenie sociálnych kontaktov,“ uvádza sa na Facebooku. BBSK takisto vo vyjadreni apeluje na hlavného hygienika, aby nepodceňoval túto celú situáciu.

Kraj žiada vládu, že keď dokázala zakázať športové podujatia, mali by zavrieť aj nákupné centrá, kde sa tento koronavírus môže šíriť oveľa rýchlejšie. „Uzavreté a klimatizované priestory, v ktorých sa združuje veľké množstvo ľudí, vytvárajú ideálne podmienky pre šírenie vírusov. Prevencia je jediná možnosť, ako krivku počtu nakazených spomaliť. Naozaj nejde o šírenie paniky, ale o zodpovedné a logické kroky. Poučme sa zo skúseností zo zahraničia a využime, že máme pred nimi niekoľkodňový náskok,“ povedal vedúci oddelenia zdravotníctva Úradu BBSK Martin Caudt.

Predseda BBSK povzbudil aj primátorov a starostov, aby prijali opatrenia a zatvorili materské a základné školy a aby k celej situácii pristupovali zodpovedne.

Banskobystrický samosprávny kraj takisto zabezpečuje aj viac rúšok pre zariadenia sociálnych služieb. Tie dostali pokyn vytvoriť vo svojich priestoroch karanténne miestnosti.

Pridaj komentár