J. Šimko sa do parlamentu prebojoval, A. Pivková to nezvládla

primátorovLen štyria zástupcovia regiónov Gemer, Malohont a Novohrad sa v sobotňajších parlamentných voľbách priamo prebojovali do Národnej rady (NR) SR. Dvaja sú z Rimavskosobotského okresu a po jednom z Lučeneckého a Poltárskeho. V troch prípadoch ide o nováčikov v NR SR.

Za Rimavskosobotský okres v parlamente zasadne primátor R. Soboty Jozef Šimko, ktorý kandidoval za zoskupenie Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Na kandidátke mu patrilo 10. miesto, nakoniec v rámci strany skončil 12., keď získal 7491 preferenčných hlasov.

Druhým poslancom za okres R. Sobota bude Stanislav Mizík z Rovného, ktorý bol členom aj doterajšieho parlamentu. O post poslanca sa uchádzal z 13. miesta kandidátky ĽSNS, to si vďaka 7207 preferenčným hlasom aj udržal.

Susedný Lučenecký okres bude zastupovať v parlamente komik a podnikateľ Jozef Pročko. Na kandidátnej listine Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OľaNO) mu patrilo siedme miesto. Napokon si ho aj udržal so 74 866 preferenčnými hlasmi.

Poslednou zástupkyňou našich regiónov bude primátorka Poltára Martina Brisudová, taktiež z OľaNO. Na kandidátke strany bola na 46. mieste, napokon jej 1566 preferenčných hlasov stačilo na 53. priečku, ktorá bola v rámci strany zároveň poslednou „postupovou“.

Mimo parlamentu sú Pivková, Agócs, Bagačka, Buchta či Simon

Veľkú šancu dostať sa do parlamentu mala aj primátorka Lučenca Alexandra Pivková, ktorá kandidovala za stranu Za ľudí zo 14. priečky. Nakoniec však skončila na 15. mieste a miesto v parlamente jej ušlo. Zmeniť by sa to mohlo v prípade, ak budú Za ľudí súčasťou vládnej koalície a niektoré osobnosti na vyšších priečkach by boli nominované napríklad na ministrov či štátnych tajomníkov. Tým by uvoľnili miesta poslancov a v takom prípade by Pivková napokon mohla zasadnúť v NR SR.

Bývalý primátor Hnúšte a aktuálny štátny tajomník ministerstva vnútra Michal Bagačka, ktorý kandidoval z 53. miesta kandidátky strany Smer-SD skončil aj so zarátaním prednostných hlasov na 53. priečke. To však tiež nestačí na vstup do parlamentu. Smer získal celkovo 38 mandátov, ale je veľmi nepravdepodobné, že by bol súčasťou vládnej koalície, takže vládne posty obsadzovať nebude.

Osobitnou kapitolou sú kandidáti strán, ktoré sa do parlamentu nedostali a v poslaneckých laviciach v tomto volebnom období tak definitívne sedieť nebudú. Ide konkrétne o Most-Híd, kde nemohol zúročiť 11. priečku na kandidátke primátor Fiľakova Attila Agócs či 15. miesto aktivista Štefan Vavrek z Hubova.

Podobne sú na tom primátor Revúcej Július Buchta za SNS, či primátor Jelšavy Milan Kolesár a primátorka Tisovca Irena Milecová za KDH. Ďalšími sú Zsolt Simon a Zoltán Cziprusz, ktorým na kandidátke hnutia Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť patrilo 4. a 10. miesto.

Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár