Krízový štáb SR prijal tvrdé opatrenia, deti si od školy oddýchnu 14 dní

SLOVENSKO – Krízový štáb SR prijal deväť ďalších opatrení, ktoré budú ovplyvňovať život každého z nás. Ako prvý o tom informoval web Bratislavského samosprávneho kraja. Pozrite si zoznam všetkých opatrení. Článok doplníme o vyjadrenia po tlačovom brífingu dosluhujúceho premiéra a dočasného ministra zdravotníctva Petra Pellegriniho.

ŠKOLSKÉ ZARIADENIA BUDÚ ZATVORENÉ UŽ V PONDELKA 16. 3. 2020

  • Zavedenie hraničných kontrol (a zachovanie len veľkých hraničných priechodov). (od 13. 3. 2020 od 7:00)
  • Zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk. (BA, KE, PP)
  • Zastavenie medzinárodnej prepravy okrem zásobovania.
  • Povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich zo všetkých oblastí
  • Zatvorenie škôl a školských zariadení. (od piatku 13. 3. 2020)
  • Zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení.
  • Obmedzená prevádzka obchodných centier (cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu). (počas nasledujúceho víkendu)
  • Zatvorené budú bary, reštaturácie, lyžiarske strediská i wellness centrá a aquaparky. (od 13. 3. 2020)
  • Vnútroštátne vlaky budú premávať v prázdninovom režime.

Ako Pellegrini potvrdil, všetkých šesť prípadov, ktoré sa dnes potvrdili boli identifikované v bratislavskom kraji. „Politika ma nezaujíma. zaujíma ma len to, čo sa deje u nás na Slovensku,“ povedal Pellegrini.

Na úvod brífingu sa vyjadroval premiér na adresu Igora Matoviča, ktorí zvádzajú slovný súboj v tom, ako sa bojuje s koronavírus. „Pán budúci premiér nech sa venuje svojmu budúcemu partnerovi,“ dodal na adresu predsedu hnutia OĽaNO. Pellegrini prišiel s týmito zákazmi pre to, lebo občania SR nerešpektujú opatrenia a veselo sa chodia lyžovať do centier a kúpať do aquaparkov. Podľa Pellegriniho sa na Slovensko dostanú len ľudia, ktorí tu majú trvalý pobyt. „Kamióny budú mať povolenie najbližších 14 dní zásobovať aj počas nedieľ a nočných hodín.“

Pellegrini spomenul, že čínska vláda ponúka tej našej pomoc. „Radšej viac opatrení dnes ako potom plakať nad rozliatym mliekom. Nikomu sa nič nestane, ak sa pomodlí doma, ale si nezapláva či nezalyžuje“ povedal.

Pellegrini bude riešiť aj odklad pôžičiek z dôvodu, že rodičia nebudú dostávať 100%-nú výplatu. Podľa premiéra nie je rizikom cestovať do najviac infikovanej časti, Bratislavy.

V zahraničí žije približne 350 000 ľudí, žiada ich, aby na Slovensko najbližších 14 dní nechodili. Premiér vyzval ľudí, aby tí zdraví dali svoje rúško svojmu susedovi, alebo známemu, ktorí sú chorí. Takisto povedal, že sám by si dokázal dať pred kameru tento ochranný prostriedok.

Tlačový brífing sa skončil.

Pridaj komentár