Kúpele Číž zatiaľ zostávajú otvorené, klienti sa ale odhlasujú z pobytov

ČÍŽ – Kúpele Číž na juhu Rimavskosobotského okresu zostávajú aj v týchto dňoch otvorené, keďže prírodné liečebné kúpele a kúpeľné liečebne patria medzi zariadenia, na ktoré sa nevzťahuje zákaz prevádzky pre nový koronavírus. Čelia však odhlasovaniu hostí z pobytov a len v piatok dopoludnia to bolo 36 ľudí. Uviedol to riaditeľ kúpeľov Michal Fajin.

„Nastala panika a ľudia sa v húfoch odhlasujú z pobytov. Nám to robí obrovské problémy a nemôžeme zavrieť, pretože tým pádom by sme znášali finančné straty na svoje triko. Keď nás zavrie štát, vedeli by sme možno získať kompenzáciu aj od štátu,“ vysvetlil riaditeľ a zdôraznil, že zariadenie v súvislosti s prevenciou voči koronavírusu splnilo všetky nariadenia dané Ústredným krízovým štábom.

Čo sa týka ekonomiky kúpeľov, môže to podľa neho dopadnúť najtragickejšie, ako si možno dnes ešte ani neuvedomujeme. „Pokiaľ by došlo k uzavretiu kúpeľov, budú sa rátať straty a myslím si, že v prípadoch niektorých menších kúpeľov ako Štós, Nimnica a Číž by to mohlo byť v najhoršom variante až likvidačné,“ podotkol Fajin.

Kúpele Číž sú v súčasnosti jediné fungujúce kúpele v regióne Gemer. Ako uvádzajú na svojej internetovej stránke, za svoj vznik vďačia náhodnému objavu jódo-brómového prameňa v roku 1862, keď tamojší občan pri kopaní studne na svojom pozemku narazil v hĺbke osem metrov na slanú vodu. Prví,,pacienti“, ktorí vyskúšali jej liečivosť, boli miestni občania. Tí ju začali používať na varenie a dávali ju ako náhradu soli zvieratám.

V piatok pribudli na Slovensku ďalšie dva pozitívne prípady nového koronavírusu. Spolu ich je v SR podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR už 32. Jeden pacient je aj v Banskobytrickom kraji.

Zdroj: Michal Fajin, kupeleciz.sk, MZ SR, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár