Lučenec

Lučenec pre koronavírus zavádza ďalšie opatrenia, zrušili aj jarmok

LUČENEC – Krízový štáb mesta Lučenec, ktorý zvolala primátorka Alexandra Pivková, zavádza ďalšie opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu.

Primátorka zároveň vyzvala k zodpovednosti a dodala, že na dennej báze s ostatnými samosprávami koordinujú ďalší postup podľa toho ako sa daná situácia na Slovensku vyvíja. Krízový štáb mesta je v stálom kontakte s úradom verejného zdravotníctva SR ako aj operatívne prijíma rozhodnutia ústredného krízového štábu SR.

Primátorka mesta zhrnula závery krízového štábu a zároveň prosí obyvateľov mesta o dodržiavanie nasledovných opatrní:
  • mesto Lučenec ruší plánované spoločenské podujatie „Vítanie detí“, ktoré sa má konať dňa 4. 4. 2020
  • odporúčame dôkladne zvážiť osobnú návštevu mestského úradu a jeho prevádzok a na komunikáciu využívať predovšetkým email, poštu alebo telefonický kontakt
  • ak sa rozhodnete doručiť písomné doklady na mestský úrad osobne, poverený pracovník ich preberie vo vstupných priestoroch pri hlavnom vchode do mestského úradu (zadný vchod bude uzatvorený).
  • zároveň žiadame obyvateľov, aby obmedzili v pokladni mesta platenie poplatkov za komunálny odpad a dane z nehnuteľností. Tieto poplatky treba platiť až po doručení rozhodnutí o výške miestnych daní (predpoklad koniec mesiaca apríl 2020). Všetky ostatné poplatky odporúčame platiť elektronicky.
  • v  zmysle záverov zasadnutia ústredného krízového štábu SR zo dňa 6.3.2020 a na základe prijatých opatrení krízového štábu mesta Lučenec zo dňa 11.3.2020 na zamedzenie šírenia ochorenia COVID – 19 sa Zakazuje organizácia spoločenských, kultúrnych a športových podujatí v pôsobnosti mesta do odvolania.
  • z uvedeného dôvodu občianske pohreby a rozlúčky odporúčame len v úzkom rodinnom kruhu o čom pozostalých informuje pohrebná služba, ktorá pohreb vybavuje.
  • podobne tomu bude aj pri sobášoch. Akt sobáša odporúčame vykonať za prítomnosti najbližších rodinných príslušníkov (uvedené odporúčané opatrenie je vydané v súlade s verejnou vyhláškou vydanou Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky).
Mesto Lučenec zároveň oznamuje, že Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny prijalo nasledovné opatrenie:
  • z dôvodu vzniku krízovej situácie sa až do odvolania zastavuje výkon všetkých aktivačných činností podľa §10 a §12 zákona o pomoci v hmotnej núdzi a §52 zákona o službách zamestnanosti. Z vyššie uvedeného dôvodu prosíme občanov mesta, aby sa zodpovednejšie stavali k ochrane životného prostredia, neznečisťovali verejné priestranstvá a svojím zodpovedným prístupom prispeli k čistejšiemu mestu.
Lučenec súčasne dáva do pozornosti nariadenie BBSK, ktoré platí v celom kraji:
  • Banskobystrický kraj oddnes (12. 3. 2020) preruší vyučovanie na stredných školách. Riaditelia stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK dostali pokyn, aby počnúc štvrtkom 12. marca vyhlásili riaditeľské voľno s maximálnou možnou dĺžkou, ktorá je päť pracovných dní (t.j. do stredy 18. marca vrátane).
Plnenie opatrení Slovenskej autobusovej dopravy Lučenec, a.s. – Spoločnosť vykonáva hygienické čistenie a dezinfekciu autobusov v rozsahu:
  • Komplexná jednorazová dezinfekcia interiéru vozidiel vysokoúčinným širokospektrálnym virucídnym dezinfekčným prípravkom – nanášanie do celého priestoru vozidla tlakovým rozprašovačom
  • Ďalšia pravidelná dezinfekcia interiéru vozidla prostredníctvom ozónu.

Mesto Lučenec tiež z dôvodu preventívnych opatrení súvisiacich so šírením koronavírusu pristúpilo k zrušeniu podujatia Veľkonočný jarmok, ktorý sa mal konať v dňoch 2.-3. 4. 2020.

Zdroj: Andrej Barančok, poverený externou komunikáciou mesta Lučenec

Sobotnik.sk

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

1 deň ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

1 deň ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

2 dni ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

5 dní ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

6 dní ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

1 týždeň ago