V Lučenci uložili prvé pokuty za nedodržanie karantény

LUČENEC – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Lučenci uložil prvé pokuty za nedodržanie karantény v súvislosti s opatreniami voči šíreniu nového koronavírusu. Ako informuje mesto v tlačovej správe, šlo o tri osoby, každá dostala pokutu 250 eur.

„Aktuálne je v našom regióne 208 obyvateľov v izolácii. Nie všetci to však berú dostatočne vážne, preto musel úrad verejného zdravotníctva pristúpiť k prvým sankciám,“ upozorňuje samospráva.

Radnica zároveň informuje, že od apríla sú až do odvolania zrušené poplatky za stravu v materských a základných školách zriadených mestom. Platby za mesiac marec zostávajú na účte a budú následne zúčtované na konci školského roka. Vyučovanie v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta prebieha online alebo pomocou pracovných listov, ktoré pomáhajú roznášať aj komunitné pracovníčky.

Mesto Lučenec vyzýva všetkých rodičov budúcich prvákov, aby svoje dieťa zapísali do prvého ročníka elektronicky. Vyhnú sa tak možnému riziku. „Ak sa vám nedá svoje dieťa zapísať elektronicky, môžete tak urobiť aj osobne pri dodržaní všetkých hygienicko-epidemiologických opatrení. Zápis bude prebiehať od 15. do 30. apríla. Každá škola si v tomto časovom období vyberie dva dni, počas ktorých bude možný osobný zápis bez prítomnosti dieťaťa,“ avizuje samospráva.

Zamestnanci CPPPaP majú home office

Mesto ďalej informuje, že počas tohto obdobia zamestnanci Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Lučenci (všetkých jeho pracovísk) pracujú, vykonávajú tzv. „home office“.

Majú pevne stanovený pracovný čas od 7:00 do 15:00. V tomto čase realizujú svoju odbornú činnosť pre klientov, zákonných zástupcov, ako aj pedagogických a odborných zamestnancov škôl,“ objasňuje samospráva

Cieľom je podľa nej poskytnúť žiakom, rodičom, učiteľom, odborným zamestnancom škôl a širokej verejnosti informácie, poradenstvo a podporné konzultácie týkajúce sa týchto oblastí: krízová intervencia zameraná na situáciu, ktorá aktuálne na Slovensku nastala, zvládanie iných životných situácií, výchovné problémy, problémy v učení, školská zrelosť, problémy v správaní a kariérne poradenstvo.

V čase zatvorenia zariadenia je možné byť v kontakte so zamestnancami zariadenia telefonicky na telefónnom čísle 0911 250 243 alebo mailom ppplc@stonline.sk. Bližšie informácie nájdete na www.cpppap-lc.sk.

DOPLNENÉ 30. 3. 2020 o 18:55: Mesto Lučenec pokračuje aj v rozdávaní rúšok. Aktuálne ich samospráva vyrába aj za pomoci občanov, ktorí na úrad nosia čisté bavlnené látky, gumičky, nite a ihly. Podľa Barančoka zamestnanci mesta šijú rúška na dovedna 13 pracoviskách.

Od stredy minulého týždňa radnica eviduje 2 314 telefonátov a záujem o rúška stále neutícha. Preto žiadame všetkých občanov, aby zvážili, či rúška potrebujú nutne a či nebudú tieto ochranné prostriedky potrebnejšie u iných obyvateľov mesta,“ podotkol Barančok.

Samospráve sa za posledné dni podarilo s pomocou dobrovoľníkov distribuovať až 1700 bavlnených viacvrstvových rúšok priamo občanom na adresu. Krízový štáb mesta avizoval, že sa mu denne takto podarí rozniesť viac ako 300 rúšok. „Môžeme potvrdiť, že tento sľub si zatiaľ plní, keď v piatok rozdal približne 350 ochranných prostriedkov a dnes 420,“ zakončil Barančok.

Zdroj: Andrej Barančok, poverený externou komunikáciou mesta Lučenec

Pridaj komentár