Obyvatelia Dúžavskej cesty majú platiť za odpad 12 000 eur, platia 350

RIMAVSKÁ SOBOTA – Len zlomok reálnych nákladov na zber a vývoz tuhého komunálneho odpadu zaplatili za minulý rok obyvatelia rómskeho sídliska Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote. Na marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informovali primátor Jozef Šimko a vedúci ekonomického odboru mestského úradu Miroslav Bielak.

Naše Čierne mesto, celkove majú platiť na vývoz a uskladňovanie tuhého komunálneho odpadu 12 000 eur,“ informoval primátor a následne požiadal vedúceho, aby doplnil reálne zaplatenú sumu obyvateľmi. „Za rok 2019 zatiaľ zaplatili 350 eur,“ odpovedal mu Bielak.

Ako Šimko pokračoval, riaditeľ Technických služieb mesta týždenne vyváža z Dúžavskej cesty štyri až päť kontajnerov ‚bordelu‘. „Ak ja mu poviem, pán riaditeľ, vzhľadom k tomu, že naši Rómovia neplatia v Čiernom meste, zastavíme vývoz smetí, tak ich tam zožerú potkany. Z Čierneho mesta sa stane Luník 9,“ podotkol primátor a opýtal sa poslancov, čo má robiť.

Nie je to útok na nikoho, ale zjednáme nápravu. Pán vedúci odboru, každého vyzvete na zaplatenie za smeti. Ak nie, urobíme rázne opatrenia, každý občan si bude plniť svoje povinnosti,“ hneď si primátor aj sám odpovedal.

Ako reagoval predseda finančnej komisie Michal Demeter, myslí si, že neplatenie obyvateľov za odpad je problémom každého mesta. „Ale teraz mestám vznikol nový inštitút a môžu neplatičom odoberať vodičské preukazy. Odporúčam asi využiť tento inštitút a skúsiť dosiahnuť to platenie. Keď nebudú platiť, bohužiaľ, tiež si myslím, že treba vyvážať, lebo by to tam bolo asi nehygienické a nebezpečné,“ konštatoval Demeter.

O podobnom probléme na sa zasadnutiach MsZ hovorilo aj pred niekoľkými rokmi. Vtedy však šlo o pitnú vodu, ktorú si obyvatelia Dúžavskej cesty čerpajú z verejného čapu uprostred sídliska. Mesto vtedy za takto spotrebovanú vodu platilo podľa vyjadrenia predstaviteľov samosprávy mesačne okolo 500 eur.

O probléme s neplatením za odpad hovorí primátor na videu TV Rimava v čase od 1:06.05, M. Demeter reaguje v čase od 1:35.35:

Zdroj: MsZ Rimavská Sobota, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár