Víkend v okrese R. Sobota: prázdne cesty i regály a zavreté reštaurácie

Prázdne regály i cesty, vykúpený chlieb, múka a zelenina, zatvorené reštaurácie a ešte vymretejšie centrá miest ako zvyčajne. Tak vyzerala dnešná sobota (14. 3. 2020) v Rimavskosobotskom okrese, kde sme navštívili všetky tri mestá.

Hneď ráno po šiestej sme boli na nákupe v rimavskosobotskom Tescu. Už takto skoro ráno však v regáloch chýbal chlieb či čerstvá zelenina. Treba však dodať, že situácia v iných obchodných centrách v R. Sobote bola odlišná a o tieto základné potraviny tam nebola taká núdza. Všetky obchody boli zároveň plné ľudí, hoci iné verejné priestranstvá boli akoby vymreté.

Popoludní sme absolvovali cestu autom z R. Soboty na Zbojskú. Cez víkendy zvykneme touto trasou jazdiť relatívne často, takže s určitosťou vieme povedať, že áut bolo teraz na cestách oveľa menej ako zvyčajne. Stretli sme však dosť motorkárov, ktorých zrejme zlákalo pekné slnečné počasie.

Na Zbojskej sme sa tešili na halušky, odišli sme však s prázdnymi žalúdkami, keďže o 14:00 Zbojnícky dvor zatvorili. Ako sme sa dozvedeli od personálu, dovtedy prišlo len málo ľudí. Zatvorené reštaurácie sme našli cestou nazad aj v Tisovci, Hnúšti a Veľkých Teriakovciach. Zavretá až do 29. marca 2020 je i koliba v Ožďanoch.

Napokon sme našli otvorenú reštauráciu Kocka v Hnúšti, kde nás obslúžili. Zastavili sme sa aj v miestnom Tescu, tam nám do očí padla hlavne kompletne vykúpená múka. Na rozdiel od včerajška v rimavskosobotskom Tescu sme tu nestretli ani jedného človeka v rúšku.

Nákupná horúčka a chýbajúce lieky

Ťažko povedať, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať. Je však jasné, že ide o stav, aký sa v našej krajine dávno nevyskytol a hlavne pri mladších ročníkoch ide o úplne novú skúsenosť. Ľudia na správy o šíriacom sa koronavíruse zareagovali intenzívnym sebazásobovaním a ako napríklad informovala RTVS v mimoriadnych správach, obchodníci zaznamenali za posledné dni trikrát vyššie tržby než pred Vianocami.

Podobná situácia je i s liekmi, kde ľudia kupujú hlavne prípravky na horúčku, bolesť a vitamíny. Ako v relácii Sobotné dialógy informoval prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ, návštevnosť lekární v súčasnosti atakuje troj- až štvornásobok bežnej návštevnosti.

Situácia aj so zásobovaním začína byť, mierne povedané, kritická, pretože distribučné firmy, ktoré doposiaľ zásobovali lekárne dvakrát, v niektorých väčších mestách aj trikrát denne, teraz zásobujú raz. Často ani nevybavia ani celú objednávku,“ podotkol Sukeľ v Sobotných dialógoch.

Podľa jeho slov tak už dva až tri dni chýbajú lieky na liečbu horúčky a proti bolesti a začínajú byť nedostatkové aj lieky na liečbu chronických ochorení.

Spoluautorom článku je Matej Hank.

Zdroj: Sobotnik.sk, RTVS, Sobotné dialógy Foto: Sobotnik.sk, Matej Hank

Pridaj komentár