Protesty v okrese R. Sobota liberálnym stranám nepomohli, ĽSNS ich predbehla

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – V mestách Rimavskosobotského okresu, kde boli pred voľbami protesty voči politickému subjektu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), toto zoskupenie v počte získaných voličských hlasov predbehlo strany s liberálnou agendou. V okrese Lučenec bola situácia vyrovnanejšia. Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Inšpiráciou na tento text nám bol článok portálu Aktuality.sk, ktorý sa zameral na protesty proti ĽSNS a následné výsledky volieb vo viacerých obciach SR. Zo zhrnutia Aktualít vyplýva, že protesty voči ĽSNS neovplyvnili voličov, aby sa priklonili k liberálnym stranám. V Levoči, Richnave, či Važci získal Kotleba podstatne viac hlasov ako strany PS/Spolu, Za ľudí a Most-Híd.

Podobná situácia bola aj v okrese R. Sobota. Zrejme najsledovanejší protest v našich regiónoch bol priamo v Rimavskej Sobote. Videli sme to nielen na čítanosti nášho textového prenosu, ktorý je druhým najčítanejším článkom za aktuálny rok, ale napríklad i v počte videní našich krátkych videí z protestu i zhromaždenia. V tomto meste skončila ĽSNS s 10,60 % hlasov štvrtá a predbehla tak Most-Híd (6,36 %), PS/Spolu (5,70 %) i Za ľudí (4,79 %).

V ďalšom meste Rimavskosobotského okresu, Hnúšti, boli Kotlebovci ešte koncom minulého roka a na protest voči nim sa postavili tri poslankyne mestského zastupiteľstva. Aj v tomto meste sa však vo voľbách napokon darilo viac ĽSNS. Tá získala 15,06 % hlasov voličov, čo jej stačilo na tretie miesto. Za ľudí tu získali 5,16 % a PS/Spolu si v Hnúšti zaknihovali 4,26 %.

Vyrovnanejší Lučenec

Trochu iná situácia je v susednom Lučeneckom okrese, kde boli tiež protesty voči ĽSNS. Výsledky strán sú tu vyrovnanejšie. V okresnom sídle dokonca strana Za ľudí (za ktorú kandidovala aj primátorka Alexadra Pivková) so ziskom 7,48 % tesne predbehla ĽSNS (7,30 %). PS/Spolu tu získala 6,74 % a Most-Híd 3,31 %.

V druhom meste Lučeneckého okresu, vo Fiľakove, tvoria väčšinu obyvateľov občania maďarskej národnosti. Aj preto tu z uvedených strán najviac hlasov, 22,20 %, získal Most-Híd (kandidoval zaň i primátor Attila Agócs, ktorý je zároveň podpredsedom strany). ĽSNS si v meste pripísala 4,92 % voličských hlasov, Za ľudí 3,81% a PS/Spolu 3,28 %.

Zdroj: Štatistický úrad SR

Pridaj komentár