REVÚCA: Kandidoval z vysokej pozície, do parlamentu sa nedostal. Buchta: Liberáli nie sú pre nás partnerom

REVÚCA – Parlamentné voľby 2020 máme za sebou a my vieme, ktoré strany sa dostali do parlamentu na nasledujúce štyri roky. Takisto vieme, že do NR SR sa nedostala Slovenská národná strana (SNS), ktorej predsedom je rodák z okresu Revúca Andrej Danko. Na kandidátke SNS bol aj súčasný primátor okresného mesta Július Buchta, ktorý sa neúspešne pretlačil do parlamentu z 30. miesta. V rozhovore pre Sobotnik.sk prezradil, prečo sa rozhodol kandidovať a čo by boli jeho prvé zmeny v parlamente.

„U nás to bolo dané, že celá rodina sme boli národovci. Myslím si, že SNS by v parlamente nemala chýbať nakoľko zastáva záujmy nás, Slovákov. Takisto som sa rozhodol kandidovať za túto stranu preto, lebo aj bývalý predseda Národnej rady je rodákom z okolia Revúcej. Mali sme celkom blízke vzťahy, ktoré pomohli tomu, aby sme v Revúcej niečo urobili,“ vyjadril sa Buchta, ktorý svoj hlas odovzdal v piatom okrsku v budove Mestského kultúrneho strediska v Revúcej.

Zmien je veľa, Buchtu trápi vymožiteľnosť práva

Tak, ako každého kandidáta na poslanca trápi niečo na chode krajiny, inak tomu nebolo ani v prípade Buchtu. Prezradil, čo by boli jeho prvé zámery v Národnej rade. „Mojim prvým krokom by bolo zmeniť volebný systém na Slovensku. Ten jeden volebný obvod, ktorý tu máme, nie je dobrý, pretože poskytuje veľký priestor tomu, aby kandidátne listiny bolo zložené z ľudí z okolia Bratislavy. Zmenili by sme volebný systém tak, aby mal každý okres svojho zástupcu a nech sú proporcionálne rozdelení podľa veľkosti okresu,“ pokračuje Buchta. „Ďalšia vec, ktorá nás v regiónoch trápi je vymožiteľnosť práva. Avizoval som, že v Revúcej sme rozšírili kamerový systém, ktorým vieme identifikovať páchateľa. Veľakrát sa, bohužiaľ, stáva, že nevieme čo ďalej. Ak nie je páchateľ finančne postihnuteľný, nedá sa mu uložiť žiadna pokuta. Chýba tu zavedenie systémových prác tak ako to funguje v USA. Myslím, že aj tu by odpracovanie niekoľkých hodín za nejaký trest bolo veľmi úspešné a to by sa malo určite zaviesť,“ povedal súčasný primátor Revúcej.

PREČÍTAJTE SI: VOĽBY 2020: V našich okresoch dominovali OĽaNO a SMER-SD, účasť vo voľbách bola nadpolovičná

Buchta na záver priblížil, s ktorými stranami by si nedokázal predstaviť spoluprácu. „Sme strana, ktorá sa radí skôr do stredopravého prúdu. Určite liberálne strany nie sú pre nás partnerom, s ktorými by sme si nevedeli predstaviť nejakú spoluprácu. Je to vyslovene môj názor,“ dodal na záver.

Slovenská národná strana v parlamentných voľbách nepresvedčila dostatočný počet voličov a s 3,25% sa do NR SR nedostala. Júliusovi Buchtovi, ktorý kandidoval z 30. miesta dôverovalo dovedna 591 ľudí. Vo voľbách zvíťazila strana OĽaNO so ziskom 25,02%, druhí boli predošlí víťazi SMER-SD (18,29%). Boj o tretiu priečku vyhrala strana Sme Rodina, ktorej predsedom je Boris Kollár (8,24%). Kotlebovci skončili štvrtí (7,97%).

zdroj a foto: Sobotnik.sk, Július Buchta, Štatistický úrad

One Reply to “REVÚCA: Kandidoval z vysokej pozície, do parlamentu sa nedostal. Buchta: Liberáli nie sú pre nás partnerom”

  1. Pingback: J. Šimko sa do parlamentu prebojoval, A. Pivková to nezvládla

Pridaj komentár