V súvislosti s koronavírusom sa šíri veľa fám, aj v R. Sobote a Lučenci

V rimavskosobotskej nemocnici na internom oddelení je vraj hospitalizovaný pacient s koronavírusom, ale jej vedenie to tají – aj takáto fáma sa v uplynulých dňoch šírila v súvislosti s novou epidémiou. Nie je však pravdivá, rovnako ako ani mnohé iné „zaručené“ chýry o tomto ochorení.

Fámy, výmysly, klamstvá či moderne povedané „hoaxy“ sprevádzajú ľudstvo odnepamäti a často sa týkajú práve významných udalostí. Výnimkou, pochopiteľne, nie je ani epidémia nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19.

Medzi tie fámy, ktoré sa šíria celosvetovo, patrí napríklad vymyslené tvrdenie, že koronavírus bol umelo vytvorený v laboratóriách a ide o americkú/ruskú/čínsku (nehodiace sa preškrtnite) biologickú zbraň. Ak sa ponoríte do ešte temnejších vôd internetu, nájdete aj variáciu na klasickú tému, že za koronavírus môžu židia a je len ďalšou z ich snáh o ovládnutie sveta. Nič z toho však nie je pravda.

Ďalším, ešte absurdnejším klamstvom, je tvrdenie, že nákaza koronavírusom spraví zo svojich obetí „zombíkov“. Ako informuje portál teraz.sk, tento očividný nezmysel musela malajská vláda dokonca oficiálne dementovať na sociálnej sieti Twitter.

Fámy o koronavíruse aj v R. Sobote či Lučenci

Podobné výmysly sa však šíria aj v lokálnom prostredí. Pred pár dňami sa v Rimavskej Sobote rozšírila fáma, že na internom oddelení miestnej nemocnice je hospitalizovaný pacient s koronavírusom, ale jej vedenie to utajuje.

Aj laikovi musí pri tomto klamstve udrieť do očí zjavný logický nesúlad – pacienta s infekčným pľúcnym ochorením by neliečili na internom oddelení, na to sú špeciálne infektologické oddelenia, ktoré sú v Banskobystrickom kraji len v B. Bystrici a Lučenci. A ak by sa dostal na interné oddelenie pre iné ochorenie a koronavírus by mu diagnostikovali dodatočne, od niekoho zo stoviek zamestnancov by sa táto informácia ihneď dostala do médií, to vám z vlastných skúseností môžeme zodpovedne prehlásiť.

Hoaxom v súvislosti s koronavírusom sa nevyhol ani susedný Lučenec. Týkali sa napríklad redaktorky TV JOJ Edity Hutkovej, ktorá sa nedávno vrátila zo zahraničia a okamžite sa o nej rozšírili klebety, že vraj aj ona má koronavírus. Sama to ihneď dementovala na svojej facebookovej stránke:

Len pre info……som v poriadku, som zdravá, nemám žiadne príznaky……a verím, že aj budem…..a zostávam naďalej zatvorená v domácej izolácii, keďže som zodpovedná a rešpektujem momentálne opatrenia v našej krajine. Verím, že tak robia aj ostatní, ktorí majú byť v karanténe,“ podotkla Hutková s tým, že tieto výmysly vystrašili hlavne jej blízkych, ktorí je pre to od rána telefonovali.

Na podobné správy dokonca reagovalo dokonca aj vedenie Lučenca v tlačovej správe. „Samospráva prosí všetkých obyvateľov mesta, aby nešírili najmä na sociálnych sieťach neoverené a poplašné informácie,“ apelovalo mesto.

Chyba sa môže objaviť, nie je však zámerom

Pochopiteľne, pri informovaní o koronavíruse sa stane, že sa objaví aj nesprávna informácia. Prihodilo sa to i nám pred niekoľkými dňami, keď sme od RTVS prebrali údaj, že v Revúcej sú ďalšie potvrdené prípady koronavírusu. Napokon sa však ukázalo, že to vtedy nebola pravda a nové prípady boli v Brezne.

Rozdielom v tomto prípade oproti hoaxom či fámam je však skutočnosť, že takáto informácia nie je šírená zámerne, s cieľom niekoho vystrašiť, ale je proste len nedopatrením, aké sa v spravodajstve stávajú. Samozrejmosťou je potom oprava a uvedenie informácie na správnu mieru, čo sme aj urobili.

Veľké pochybnosti sme mali pred dvomi týždňami aj o vtedy ešte neoverenej informácii, že v rimavskosobotskej pôrodnici bola hospitalizovaná rodička s pozitívnou cestovateľskou anamnézou, u ktorej bolo podozrenie na koronavírus.

Detaily o tejto záležitosti sme zisťovali niekoľko hodín a hoci nám túto informáciu potvrdili dva na sebe nezávislé zdroje, pritom jeden bol priamo z prostredia nemocnice, aj tak sme váhali s jej zverejnením.

Napokon nám informáciu potvrdilo aj komunikačné oddelenie siete Svet zdravia (SZ), ktorému by sme sa aj touto cestou chceli poďakovať. Máme veľa skúseností s rôznymi hovorcami či tlačovými oddeleniami a SZ patrí k tým najlepším. Kontaktovali sme ich napríklad aj v nedeľu ráno, či v piatok pred 22:00 a nikdy sa nám nestalo, že by nám prakticky obratom neodpovedali.

Koronavírus nie je koniec sveta

Na záver si snáď len dovolíme dodať, že koronavírus neznamená zánik ľudstva, hoci to podľa niektorých poplašných správ na sociálnych sieťach môže tak vyzerať. Avšak bez toho, aby sme podceňovali hrozbu tejto epidémie, musíme zdôrazniť, že nejde o neliečiteľnú chorobu, ktorá by bola pre pacienta rozsudkom smrti. Nežijeme v časoch morovej nákazy, ani v dobe španielskej chrípky, keď bola spoločenská i hospodárska situácia neporovnateľne horšia ako dnes a choroby mali ideálnu živnú pôdu pre šírenie.

Zároveň by sme ľudí s potvrdeným koronavírusom nemali považovať za akýchsi novodobých malomocných. Veľmi dobre to v relácii Klik, ktorú pripravujú redaktori denníka SME, vystihol novinár Adam Valček. „Covid-19 je normálna choroba, nechcem povedať, že ako chrípka, lebo to nie je chrípka, ale proste ľudia sa z toho vyliečia. Nie sú zombíci a mali by sme k nim pristupovať empaticky,“ zdôraznil.

Epidémia nového koronavírusu je bezpochyby zaťažkávajúcou skúškou pre ľudstvo a v našich končinách ide o udalosť, ku ktorej neexistuje precedens minimálne niekoľko desiatok rokov. Zároveň však platí, že obidve vlády (odchádzajúca i začínajúca) sa k nej napriek menším problémom postavili dobre a až prekvapujúco zodpovedne sa správa i široká verejnosť. Máme preto všetky predpoklady domnievať sa, že túto dejinnú udalosť zvládneme.

Zdroje: Sobotnik.sk, teraz.sk, Edita Hutková Krimi

Pridaj komentár