R. SOBOTA: V nemocnici boli už tri prípady s cestovateľskou anamnézou, ani jeden sa nepotvrdil

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dovedna tri prípady pozitívnej cestovateľskej anamnézy, keď sa pacient vrátil z oblasti, kde sa mohol nakaziť novým koronavírusom, zaznamenala doteraz rimavskosobotská Nemocnica Svet zdravia (SZ). Všetky vyšetrenia však boli negatívne a ani v jednom prípade sa nákaza koronavírusom nepotvrdila. Pre Sobotnik.sk to uviedol dôveryhodný zdroj.

Prvé dva prípady boli preverované ešte počas víkendu a jedným z nich bola rodička, ktorá mala pozitívnu cestovateľskú anamnézu u člena rodiny a následne bola umiestnená do domácej karantény. Ako však neskôr potvrdila komunikačná špecialistka siete SZ Jana Fedáková, jej testy boli negatívne.

Samostatné pracovisko aj infolinka

V rámci preventívnych opatrení v súvislosti so šírením nákazy všetky nemocnice siete SZ momentálne zriaďujú samostatné priestory s cieľom oddeliť pacientov s podozrením a bez podozrenia na koronavírus. Tieto vyhradené priestory  by mali mať samostatnú prístupovú cestu a nebudú súčasťou urgentných príjmov alebo ambulancií pohotovostnej služby.

Ich cieľom je oddeliť pacientov s podozrením na koronavírus od ostatných pacientov a personálu.  Novozriadené pracoviská budú výrazne vizuálne odlíšené a pacienti budú na ich umiestnenie upozorňovaní už pri hlavnom vchode každej nemocnice a polikliniky. Sú určené pre každého pacienta, ktorý vykazuje symptómy ochorenia vyvolaného koronavírusom.

V rimavskosobotskej nemocnici je takéto pracovisko pripravené na prízemí internistického pavilónu C. Všetko je vizuálne označené a počas dňa pacientov usmerní aj zdravotnícky pracovník,“ povedala Fedáková a dodala, že žiadajú preto pacientov, ktorí tieto symptómy vykazujú, aby rešpektovali navigáciu a pohybovali sa výlučne v týchto priestoroch nemocnice či polikliniky.

Sieť SZ zároveň zriadila pre verejnosť nonstop infolinku ku koronavírusu. „Na telefónnom čísle 02/32323838 pacientom z celého Slovenska 24 hodín denne poradia vyškolení pracovníci ako ďalej postupovať, ak majú príznaky respiračného ochorenia,“ uzavrela komunikačná špecialistka.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár