R. SOBOTA: Poslanci schválili rozpočet, v lesoch by sa malo ťažiť menej

poslanciRIMAVSKÁ SOBOTA – Na marcovom zasadnutí sa dnes (3. 3. 2020) stretli poslanci rimavskosobotského mestského zastupiteľstva (MsZ). Medzi hlavné témy patrilo schvaľovanie rozpočtu na aktuálny rok, správa o mestských lesoch či prelamovanie veta primátora Jozefa Šimka v prípade dvoch uznesení.

Príjmy rozpočtu okolo 20 miliónov eur

Ako prvé prebrali zástupcovia občanov majetkoprávne otázky, nasledoval najdôležitejší bod rokovania, schvaľovanie rozpočtu na rok 2020. Podľa predsedu finančnej komisie MsZ Michala Demetera je v návrhu malý rozdiel bežných príjmov a výdavkov vo výške len 40 000 eur a sú riziká, že príjmy sa nemusia naplniť. Vymenoval tiež viacero zmien, ktoré poslanci navrhli.

„Z bežných výdavkov by sme stiahli 20 117 eur a to tak, že na Gemerské zvesti/Gömori Hírlap vyčleníme len polovicu financií na tento rok. Vzhľadom na to, že v nich nie je dodržiavaný ich štatút, žiadame, aby to médium bolo informačné a nie názorové,“ priblížil Demeter s tým, že ak sa to nezmení, tak vydávanie novín nebudú ďalej podporovať. Časť financií poslanci presmerovali aj na vyhlásenie súťaže na vysielanie lokálnej televízie, kde chcú vypísať verejnú súťaž na dodávateľa.

Ďalej z bežných výdavkov stiahli 40 000 eur na mzdy, keďže primátor bol zvolený za poslanca Národnej rady SR a v meste bude poberať len minimálnu mzdu. „Tieto ušetrené peniaze a aj iné chceme použiť na zlepšenie Technických služieb mesta (TSM). Žiadame namontovanie GPS monitorovania do všetkých motorových vozidiel vo vlastníctve mesta. Podľa skúseností to môže viesť k úspore až do 30 percent na spotrebe nafty,“ podotkol Demeter.

Ďalšie peniaze zástupcovia občanov navrhli TSM na nákup nových vozidiel či na obnovu technológií zimného štadióna a plavárne. Poslanci zároveň nesúhlasili s navýšením platu viceprimátora mesta, keďže už nevedie odbor školstva.

Primátor: Nie som si istý, že sa rozpočet robí takto

Ako povedal primátor Jozef Šimko, do prípravy tohto rozpočtu na rozdiel od predchádzajúcich rokov prakticky vôbec nezasahoval. „Mrzí ma však, že len včera som dostal váš doplňujúci návrh, ktorý som si naštudoval. Teraz som dostal druhý návrh. Nie som si istý, či sa rozpočet takto robí,“ podotkol Šimko.

Pripomenul tiež, že mesto má na aktuálny rok okolo 20 miliónov eur, z toho celá polovica ide na školstvo, veľká časť na ďalšie mestské organizácie, a zostáva asi 1,1 milióna na kapitálové výdavky. V nich je podľa neho zbytočných 17 000 eur na hlasovacie zariadenie na MsZ, keďže s poslancami by sa mali dohodnúť a už si nerobiť napriek. „Túto etapu osobných útokov je načase ukončiť,“ konštatoval primátor.

Upozornil tiež, že 30 000 eur na parkovisko pred úradom práce môže byť tiež zbytočných, pretože občania ho tam nechcú a on sa ich pred výstavbou opýta na ich názor. Príliš veľkou čiastkou je podľa neho aj 50 000 eur na dva „hojdacie“ mosty. Je presvedčený, že by sa dali opraviť za podstatne menej peňazí. Pripomienky však mal aj k ďalším položkám.

Primátor spomenul tiež Kurinec, kam má ísť okolo 86 000 eur na výstavbu toboganu. Kurinec si však podľa neho zarobí na svoju prevádzku, ako aj na splátky toboganu. Súhlasil s ním aj riaditeľ Technických služieb mesta Tibor Barto. „Ten Kurinec nás stále vytiahne z biedy. Mohli by sme ešte o jedno euro zvýšiť vstupné a mali by sme ešte väčší príjem,“ podotkol Barto.

Šimko by nemal problém ani s úplným zastavením vydávania GZ/GH. Pri výbere lokálnej TV je podľa neho súťaž šitá na mieru konkrétnej televízii, ktorá vysiela len v meste Rimavská Sobota. Podľa poslanca Michala Demetera to nie je pravda, ide len o minimálne požiadavky, víťaz môže vysielať aj v širšom okolí.

Bitala sa vzdal postu konateľa MŠK

Šimko ale nesúhlasil s navrhovaným financovaním Mestského športového klubu (MŠK), keďže pri takých podmienkach by podľa neho futbal v Sobote skončil. „Vy ste 89 000 eur zobrali a dávate iba 20 000 eur. Som zvedavý, či sa za to dokáže zabezpečiť kosenie, elektrinu, plyn a pranie,“ podotkol primátor.

Súhlasil s ním aj konateľ rimavskosobotského MŠK Miroslav Bitala. „Ak to niekto dokáže, nech to skúsi, ale ja to robiť nebudem,“ konštatoval Bitala s tým, že sa rozhodol dať výpoveď z postu konateľa. Ako pokračoval Šimko, za týchto okolností rozpočet nepodpíše.

O rozpočte sa následne spustila dlhá diskusia, v ktorej primátor a poslanci objasňovali svoje stanoviská a reagovali na svoje tvrdenia. Po krátkej prestávke na zapracovanie zmien do rozpočtu rokovanie pokračovalo. Debata sa ešte krátko točila okolo zámeru prepustiť z kolkárne pracovníka Attilu Rábelyho a zamestnať namiesto neho nejakého dôchodcu. Reč bola aj o pláne zriadiť v budove kolkárne kaviareň, ktorá by slúžila napr. návštevníkom neďalekého detského ihriska.

Primátor v tejto súvislosti podotkol, že kaviareň v tejto lokalite nebude zisková a mesto bude mať ďalšie náklady, keďže vybavenie patrí Rábelymu. Napokon však poslanci rozpočet aj so všetkými zmenami schválili. Ráta s bežnými príjmami tesne na 20 miliónmi eur a prebytkom 14 734 eur. Primátor však zopakoval, že ho nepodpíše.

V mestských lesoch bolo vyťažených takmer 2300 kubíkov dreva

Nasledovala správa o hospodárení v mestských lesoch. Odborný lesný hospodár Zdeno Hronec informoval, že plán ťažby sa v roku 2019 nepodarilo naplniť a tak jej časť bola presunutá na začiatok aktuálneho roka. Priblížil tiež, že vlani sa v mestských rokoch vyťažilo celkovo 2292 metrov kubických dreva, čo znamená zisk zhruba 253 000 eur. „Krádeže sme v roku 2019 neevidovali, až na malé prehrešky,“ dodal Hronec s tým, že v lesoch sa vykonalo aj zalesňovanie na ploche 6,15 hektára v počte 49 200 sadeníc.

Poslanec Ivan Hazucha pochválil hospodára za obnovu lesa a ďalej podotkol, že časť metských lesov, hlavne v okolí Kurinca, by už nemala byť využívaná na hospodárske účely (teda ťažbu), ale na rekreačné účely. Zároveň upozornil, že ťažba by mala byť primeraná prirodzenej obnove. Súhlasili s ním viacerí ďalší poslanci, podľa ktorých sa v ďalších rokoch musí masívny výrub rimavskosobotských lesov skončiť.

Hlavný kontrolór: uznesenia sa neplnia

Ako ďalší bod predniesol hlavný kontrolór mesta Mikuláš Csirmaz správu o plnení uznesení MsZ. Podľa jeho údajov eviduje za rok 208 a 2019 dokopy 28 uznesení, ktoré sú v plnení, alebo neplnené. Následne sa opäť spustila slovná prestrelka, prečo je to tak a kto za to môže. Jedným z konkrétne spomenutých nesplnených uznesení bolo napr. vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže na architektonickú štúdiu Kurinca.

Vaše architektonické štúdie si strčte za klobúk. My sme muži činu a nepotrebujeme ich. Považujem to za bludný návrh na uznesenie,“ konštatoval primátor. Po dlhšej neplodnej debate nakoniec poslanci vzali správu kontrolóra na vedomie.

Ďalšie dva body sa týka potvrdení uznesení, ktoré primátor nepodpísal. Prvé bolo o príspevkoch, resp. mestských dotáciách na žiakov, ktoré boli podľa uznesenia MsZ vyššie v mestských školách než v súkromných. Podľa vedúceho ekonomického odboru Miroslava Bielaka však už pôvodné čísla nesedia s aktuálnym rozpočtom, teda poslanci sa veto primátora ani nepokúsili prelomiť (16 sa ich zdržalo) a bude vypracovaný nový návrh dotácií.

Druhé sa týkalo umiestnenia výstavy Post Bellum na Hlavnom námestí. Primátor avizoval, že žiadosť od organizátorov podpísal a keďže výstava napokon bola a skončila sa predvčerom, opäť šlo o bezpredmetné prelamovanie a väčšina poslancov sa zdržala.

Mesto chce obnoviť hygienické centrum a práčovňu na Dúžavskej ceste

Poslanci následne schválili kofinancovanie dotácie, ktorú mesto žiada od ministerstva vnútra na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenie mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity v roku 2020 vo výške päť percent.

„V prípade schválenia dotácie by bola použitá na opravu a technické dovybavenie strediska osobnej hygieny a práčovne na Dúžavskej ceste. Požiadali sme o najvyššiu možnú dotáciu vo výške 20 000 eur. Maximálna výška päťpercentného kofinancovania je 1053 eur,“ konkretizovala vedúca odboru sociálnych vecí Mária Turoňová.

Poslanec Štefan Baláž sa opýtal či nebude problém nájsť sumu na spolufinacovanie v už schválenom rozpočte. „Keď nebude rozpočet, tak ja to zaplatím,“ prisľúbil primátor.

Interpelácie o verejnom osvetlení, túlavých psoch či oprave autobusových zastávok

V interpeláciách odzneli pripomienky na slabé verejné osvetlenie a túlavé psy v Mojíne, či žiadosť obyvateľov „čínskeho múru“ na Malohontskej na dokončenie parkoviska v tejto časti. Odznela aj pripomienka na parkovanie na Jánošíkovej ulici, kde sa obyvateľom nepáči vysoký počet vyhradených miest pri biznis centre. Ďalšie žiadosti od občanov šli na osadenie nových odpadkových košov na Šibeničnom vrchu či na opravu dlažby autobusových zastávok na sídlisku Západ.

Mesto môže byť vylúčené zo ZMOGAM

V bode Rôzne poslanec Zoltán Cziprusz zagratuloval primátorovi k zvoleniu do parlamentu a podotkol, že hoci sa Maďarská komunitná spolupatričnosť nedostala do parlamentu, v okrese voľby vyhrala.

Poslanec Roman Vaľo informoval, že mesto nemá zaplatené členské za rok 2019 a 2020 v Združení miest a obcí Gemera a Malohontu (ZMOGAM). „Otázka znie, prečo neplatíme? Rimavská Sobota by mala byť prirodzeným lídrom regiónu a ťahať spoločne s okolitými obcami za jeden povraz,“ poznamenal Vaľo. „Svet sa nezrúti, keď nás vylúčia. Zo Združenia miest a obcí Slovenska už odišla zhruba polovica obcí,“ odpovedal mu primátor.

Ten v závere ešte ozrejmil, že na nedávnu diskusiu poslancov s občanmi nedostal pozvanie on ani ďalší predstavitelia mesta, okrem Miroslava Bielaka. Dotkol sa aj ďalších tém, ako priemyselný park, nevyužitý internát na Školskej či futbalová akadémia. Poslanec Vaľo mu však oponoval, že pozvánky boli pozvané a primátor by si mal skontrolovať IT oddelenie, keď mu nechodia e-maily.

V úplnom závere primátor spomenul, že bol zvolený do NR SR a vďaka preferenčným hlasom skončil na 75 mieste zo 150 poslancov. „Ubezpečujem každého občana, že nie som fašista a budem čestne a svedomite pracovať v záujme občanov SR, ale v prvom rade občanov Rimavskej Soboty, Lučenca, Poltára a tak ďalej,“ prisľúbil a doplnil, že teraz bude mať oveľa jednoduchší prístup do štátnych inštitúcií, napríklad do SARIO.

Keď na jeho predchádzajúce slová chcel reagovať poslanec Vaľo, reč nemohol dokončiť, pretože primátor vyzval poslancov, aby sa prezentovali. Tých v sále bolo len desať, teda MsZ nebolo uznášaniaschopné a zasadnutie sa skončilo.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár