Šimko chce uzatvoriť „Čierne mesto“, poslal otvorený list premiérovi

RIMAVSKÁ SOBOTA – Primátor R. Soboty Jozef Šimko zvažoval uzatvorenie rómskeho sídliska Dúžavská cesta ako jedno z preventívnych opatrení voči šíreniu nového koronavírusu, podľa vlastných slov však má v tejto záležitosti zatiaľ zviazané ruky. V tejto súvislosti preto zverejnil na svojom Facebooku otvorený list, ktorý má smerovať ku dosluhujúcemu premiérovi Petrovi Pellegrinimu.

„Obraciam sa na Vás, ako primátor okresného mesta Rimavská Sobota v súvislosti s nepriaznivou situáciou ohľadom šírenia vírusu COVID-19. Je všeobecne známe a zisťujeme to aj my v našom meste a v celom našom okrese, že sa zo zahraničia vracajú ľudia vo veľkom počte a máme dôvodné podozrenie, že mnohí z nich neabsolvujú povinnú karanténu,“ začal Šimko a pokračoval s tým, že mnoho vracajúcich pochádza zo sídliska Dúžavská cesta, ktoré sa nachádza na okraji mesta.

Ako ďalej napísal, na sídlisku býva 1156 občanov, niektorí z nich sa premávajú po nákupných centrách. Má obavy, že práve oni môžu rozširovať nákazu. „Aj napriek tomu, že do tejto chvíle neevidujeme v našom meste ani jedného pozitívne testovaného človeka, máme obavy, že môže dôjsť k hromadnému prepuknutiu ochorení na koronavírus,“ pokračuje ďalej Šimko.

Riešením podľa primátora by bolo uzatvoriť toto sídlisko, aby jeho občania nemohli navštevovať obchody a mestské obchodné centrá. „Dodávam, že uvedené sídlisko je vybavené predajňou potravín, kde si tamojší obyvatelia majú možnosť zakúpiť potrebné veci,“ napísal.

Šimko na záver spomenul, že má zviazané ruky, pretože o uzatvorení sídliska môže rozhodnúť ústredný krízový štáb SR, ktorý by vyhlásil núdzový stav. „Keďže však naše obavy, ale najmä obavy občanov nášho mesta pretrvávajú naďalej a zrejme je podobná situácia aj v iných, najmä v zaostalých regiónoch, Vás prosím o zaujatie stanoviska k tejto záležitosti,“ dodal na záver Šimko.

O stanovisko k záležitosti sme požiadali tlačový odbor premiéra SR. Celé znenie otvoreného listu si môžete pozrieť nižšie:

Zákerným koronavírusom je zasiahnuté už takmer celé Slovensko. V našom regióne Gemer bol potvrdený prípad v okrese Rožňava, kde staršia pani bola nakazená vnukom. Ochorenie COVID-19 sa našťastie zatiaľ vyhýba okresu Rimavská Sobota

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

One Reply to “Šimko chce uzatvoriť „Čierne mesto“, poslal otvorený list premiérovi”

  1. Pingback: Vláda bude testovať v rómskych osadách aj v Gemeri a Novohrade, stovky ľudí nedodržujú karanténu

Pridaj komentár