Triediaci stan je už aj v nemocnici R. Sobota, pomáhajú v ňom študenti medicíny

RIMAVSKÁ SOBOTA – Sieť nemocníc ProCare a Svet Zdravia zriadila ďalší triediaci stan v našom po regióne. Po Rožňave ho nájdete aj v Rimavskej Sobote, kde ho spojazdnili minulý víkend. Slúžiť má na odklonenie potenciálnych rizikových pacientov už pred vstupom do nemocnice. Informovala o tom Jana Fedáková, komunikačný špecialista ProCare a Svet Zdravia formou tlačovej správy.

„Vďaka spolupráci s krajským a okresným riaditeľstvom HaZZ rimavskosobotská nemocnica zriadila pri vstupe do areálu nemocnice stan pre triedenie pacientov. Jeho cieľom je odkloniť potenciálne rizikových pacientov už pred vstupom do nemocnice. Pomáhajú v ňom dobrovoľne študenti medicíny, ktorí verejnosti bezkontaktne merajú teplotu a vyhodnocujú ďalšie príznaky (napríklad kašeľ, cestovateľská anamnéza, kontakt s infikovanou osobou),“ priblížila Fedáková

V rimavskosobotskej nemocnici boli zatiaľ zaznamenané tri osoby s cestovateľskou anamnézou. U nikoho z nich sa nový koronavírus nepotvrdil. V jednom prípade išlo o rodičku, ktorá anamnézu síce nemala, no potvrdila sa u člena jej rodiny. 

Slovensko momentálne eviduje 186 prípadov ochorenia COVID-19. Z regiónu Gemer sa koronavírus vyskytol u staršej pani z Rožňavy, ktorá bola v kontakte s nakazenou osobou. Rovnako bol koronavírus potvrdený aj u muža z Revúcej, no ten sa vo svojom rodisku nezdržoval už od januára 2020.

DOPLNENÉ 23. 3. 2020 o 15:55: V rimavskosobotskej nemocnici bolo dosiaľ podľa Fedákovej ošetrených deväť pacientov s podozrením na koronavírus. „U siedmich sa ochorenie nepotvrdilo, u dvoch momentálne čakáme na výsledky testov. Po dohode s RÚVZ je následne takýto pacient transportovaný do najbližšej nemocnice s infektologickým pracoviskom alebo ostáva v domácej karanténe,“ konkretizovala.

Zdroj a foto: Jana Fedáková

Pridaj komentár