Psov vyvážali do zahraničia, slúžili na množenie. Emotívny príbeh z okresu R. Sobota

RIMAVSKÁ SOBOTA – Až štyridsať psov zachránili príslušníci Policajného zboru a zamestnanci Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Rimavskej Sobote. O smutnom príbehu z okresu Rimavská Sobota informovala televízia Markíza v relácii Reflex.

Túto činnosť podľa reportáže vykonávala staršia pani z bližšie nekonkretizovanej dediny, ktorá hovorí po slovensky so silným maďarským prízvukom. Psy údajne chovala vo svojich chlievoch pre ošípané za domom. V týchto priestoroch bolo možné nájsť vraj až štyridsať čistokrvných, ale aj krížených psov. Dotyčná pani ochotne vyrozprávala, o aké plemená psov ide, za aký čas budú mať nové šteniatka. Taktiež povedala, že malé šteňa predá za 60 eur.

„Ak ide o veľký počet psíkov, podmienky sú vtedy katastrofálne. Sú vo vlastných výkaloch, vo veľmi malých miestnostiach, väčšinou do jedného metra štvorcového, kde sú psíky zatvorené v tme,“ povedala v reportáži Diana Truchlíková z Československého kastračného programu. Ako ďalej pre Reflex dodala, množitelia fenky rozmnožujú až dovtedy, kým zvládajú mať šteniatka. „Ak to už nezvládajú, alebo porodia ich už mŕtve, množiteľ sa ich väčšinou zbaví,“ dodala.

Dovedna až 40 psov

Prví boli o tejto záležitosti informovaní pracovníci RVPS v Rim. Sobote. Tí spolu s políciou išli na miesto množiarne a našli tam dovedna 40 psov. RVPS sa rozhodla, že psy musia okamžite odtiaľ zobrať, pretože sú v katastrofálnom stave.

Ako pre televíziu Markízu uviedol riaditeľ RVPS Rudolf Smriga, dostali podnet na preverenie celej situácie. „Podľa nášho presvedčenia ide o množitela, kde zvieratá boli v nevhodných podmienkach, ktoré nie sú v súlade s našimi legislatívnymi predpismi. Psy boli napríklad chované v chlievoch pre ošípané,“ povedal Smriga. Truchlíková ďalej prezradila, že fenky často už nedokážu rodiť samé, preto sa často využíva aj cisársky rez. „Tie sučky sú už pri piatom, šiestom vrhu tak vyšťavené, že nedokážu šteniatka ani samé porodiť,“ povedala.

Reportérka relácie Reflex Kristína Kövešová vyspovedala aj samotnú množiteľku, ktorá niektoré informácie o množení psov potvrdila. „Psíkov som mala na predaj do zahraničia. Viac vám už nič nepoviem,“ uviedla staršia pani, pri ktorej majú kompetentní podozrenie, že psov mohla týrať. Množitelia dostanú za jedno šteniatko od 50 – 100 eur, výkupcovia však zinkasujú niekoľkonásobne viac. „Psy sa vyvážajú do Talianska, Španielska či Bulharska,“ priblížila Truchlíková. 

K celkovej situácii sa v reportáži TV Markíza vyjadrila aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová. „Vyšetrovateľ v Rimavskej Sobote začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci prečinu týrania zvierat. Prípad je v štádiu vyšetrovania, čakáme na odborné vyjadrenie od RVPS,“ uviedla pre TV Markíza hovorkyňa.

Čo so psíkmi ďalej?

Na starosť si týchto štvornohých miláčikov zobral karanténny ústav vo Veľkom Krtíši. Tam sa budú nachádzať tri týždne. Po tejto dobe poputujú do občianskeho združenia, kde pôsobí aj Diana Truchlíková. Tam im budú hľadať nový domov.

V nelichotivej štatistike, ktorá zobrazuje vývoz malých psov do zahraničia, sa Slovensko nachádza na prvom mieste v Európskej únii. Ako bolo spomenuté v reportáži, z nášho územia ročne vyvážajú desaťtisíce šteniat a obchodníkom prejdú cez ruky milióny eur. Pre TV Markíza priblížil tento biznis Mário Kern, ktorý pôsobí na odbore envirokriminality na Prezídiu PZ.

„Môžem to potvrdiť. Žiaľ, sme konfrontovaní s inými štátmi Európskej únie. Môžem spomenúť BeNeLux, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, kde opakovane dochádza k situáciám, keď naši občania sú prichytení s veľkým množstvom zvierat,“ povedal Kern. Ako ďalej dodal, priekupníci sa snažia na predaji psov zbohatnúť. „Kým na Slovensku kúpite tohto psa za 100 eur, vo Francúzsku stojí 1000,“ dodal.

Celý priebeh tohto obchodu priblížila aj Kristína Devínska zo Slobody zvierat. „Tieto feny sú strojom na výrobu šteniatok. Sú chované v pivniciach či krabiciach od topánok.  Sú vo veľmi zlom zdravotnom stave. Tie pôrody často prebiehajú aj neodborným cisárskym rezom,“ povedala Devínska. Ďalej povedala, že psy môžu mať rôzne nádorové ochorenia či kožné problémy. U šteniat sa často môže rátať aj so slepotou.

Celú reportáž si môžete pozrieť v archíve TV Markíza v čase od 11. minúty a 53 sekundy:

Zdroj a reprofoto: TV Markíza

Pridaj komentár