Slovensko má ďalších 12 potvrdených prípadov koronavírusu, celkovo už 44

BRATISLAVA – Na Slovensku bolo dnes (14. 3. 2020) potvrdených ďalších 12 prípadov výskytu nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. Celkovo ich je teda na Slovensku doteraz 44. Na tlačovej konferencii na hraničnom priechode v Jarovciach o tom informoval premiér Peter Pellegrini.

„Dnes sme vyšetrili 185 vzoriek, z ktorých 12 vykazuje pozitívny nález. Podrobnosti o týchto pacientoch budú prichádzať postupne,“ uviedol premiér s tým, že lokality, z ktorých pacienti pochádzajú, budú konkretizované neskôr. „Nemusí to byť konečné číslo,“ varoval.

DOPLNENÉ 14. 3. 2020 o 17:45: Pellegrini zároveň avizoval, že pravdepodbne na nedeľu zvolá mimoriadne zasadnutie vlády, kde vyhodnotia účinnosť doterajších opatrenia a zvážia prijatie ešte striktnejších opatrení. „Pretože sa javí, že len prísne a tvrdé opatrenia nám pomôžu znížiť nárast ochorení,“ dodal.

V hre je podľa neho aj kompletné uzatvorenie všetkých obchodov, okrem potravín, drogérií, lekární a predajní tlačív. „V hre je aj obmedzenie prevádzky všetkých krčiem a reštaurácií, keďže každý si vysvetľuje po svojom, čo je bar, čo je reštaurácia, čo je krčma,“ konkretizoval premiér, podľa ktorého to bude predmetom zajtrajšieho rokovania.

DOPLNENÉ 14. 3. 2020 o 18:03: Ako na Facebooku informuje ministerstvo zdravotníctva, nové prípady koronavírusu sú z Bratislavy a okresov Bytča, Nové Zámky, Senec a Svidník. V Banskobystrickom kraji tak zostáva stále iba jeden prípad z piatku (13. 3.), ktorý má podľa lekárov zatiaľ ľahší priebeh.

DOPLNENÉ 14. 3. 2020 o 18:07: Pellegrini na tlačovke zároveň dementoval fámy o zatvorení všetkých predajní potravín, uzavretí Bratislavy, vyhlásení stanného práva a nasadení 1500 vojakov na tento účel. Podľa premiéra ide o hoaxy, ktorých autori môžu byť trestne stíhaní. Občanov vyzval, aby ich na sociálnych sieťach nešírili.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár