Krízový štáb zrušil všetky podujatia na 14 dní, ovplyvní to aj hokej, zatvoria aj knižnice

SLOVENSKO – Opatrenia pre šíriaci sa koronavírus pokračujú. Až na 14 dní sa zakazujú všetky verejné športové či kultúrne podujatia. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini na tlačovom brífingu po zasadnutí krízového štábu.

Tieto nariadenia ovplyvnia opäť život aj v regiónoch Gemer/Malohont/Novohrad. Ak sa na to pozrieme zo športového hľadiska, hokejoví fanúšikovia prídu o zápasy HKM Rimavská Sobota, ktorý mal nastúpiť už 14. a 15. 3. 2020 na domácom ľade proti Púchovu. Čo sa týka nášho susedného regiónu, basketbalisti BKM Lučenec prídu o tri duely, z ktorých jeden sa mal odohrať aj na domácej palubovke.

Svoje prevádzky zastavia aj všetky kiná, knižnice, múzea a divadlá v celom BBSK. Vychádza to z vyjadrení predsedu BBSK Jána Luntera po pondelkovom krízovom štábe kraja. Medzi ďalšie opatrenia, ktoré vyslovil premiér a dočasný minister zdravotníctva, patrí aj kontrola už na všetkých hraničných priechodoch na Slovensku.

Krízový štáb ďalej rozhodol, že do každej ambulancie budú smerovať jednorázové rúška. Pellegrini chce, aby mali ľudia tento ochranný prostriedok na sebe už aj v čakárni. „Chceme urobiť čo najviac opatrení, aby sme spomalili šírenie tohto vírusu, nepristupujeme k celoplošnému zatváraniu škôl, pretože stále evidujeme zatiaľ len prípady zavlečeného vírusu a ochorenia z konkrétnych ohnísk nákazy zo zahraničia. Zatiaľ nemôžeme konštatovať na Slovensku masívny komunitný prenos, to znamená, že by sa to šírilo medzi obyvateľmi bez počiatočnej príčiny nejakej zahraničnej cestovateľskej anamnézy,“ povedal Pellegrini na tlačovom brífingu, s tým, že krízový štáb požiadal ministerstvo školstva, aby zrušilo všetky školské podujatia, súťaže či lyžiarske výcviky.

Súčasný premiér vyzdvihol aj to, aby primátori či starostovia nepodliehali panike a aby nezatvárali masívne školy v mestách či krajoch. Vyzdvihol aj to, že s každým dieťaťom bude musieť ostať doma jeden rodič, čo môže spôsobiť problémy slovenským výrobcom či firmám.

Dovedna je na území Slovenskej republiky sedem pozitívnych prípadov na COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019), negatívnych bolo 541 vzoriek. „Šírenie ochorenia aktuálne nemá epidemický charakter. Hygienici sú v pohotovosti, dôsledne monitorujú epidemiologickú situáciu. Uskutočňujeme všetky potrebné kroky k tomu, aby k uvedenej situácii nedošlo,“ povedal Ján Mikas, hlavný hygienik SR.

Pridaj komentár