Na Slovensku zakážu návštevy v nemocniciach či domovoch dôchodcov, prijímajú sa aj ďalšie opatrenia

Od pondelka (9.3.2020) budú zakázané návštevy vo všetkých nemocniciach v Slovenskej republike. Takisto nebude možné navštíviť ani svojich rodinných príslušníkov v domovoch dôchodcov či väzniciach. Opatrenia zasiahnu aj detské domovy. Dôvodom zákazov je šíriaci sa koronavírus, ktorý bol potvrdený už aj na Slovensku u jedného pacienta z Bratislavského kraja. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini v piatok (6.3.) na svojom tlačovom brífingu (následne boli potvrdené ďalšie dva prípady, pozn. redakcie).

Ako ďalej informoval, občanom Slovenska odporúča, aby sa nezhromažďovali na rôznych športových či kultúrnych podujatiach. „Hoci máme len jeden prípad, ale čím skôr prijmeme adekvátne opatrenia a obmedzíme stretávanie ľudí na jednom mieste, tým lepšie,“ povedal súčasný premiér. Súčasťou ďalších opatrení, ktoré sa môžu týkať nášho regiónu sú zakázané prílety a odlety z Talianska na všetkých letiskách na Slovensku. Premiér ďalej odporúča, aby ste zvážili pracovné cesty do zahraničia, nielen do krajín, kde sa tento vírus objavuje.

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (MZSR) odošle každému občanovi SR informačnú SMS-ku, ktorej obsahom je, aby ste nenavštevovali svojich lekárov ak to nie je nutné. Odporúča, aby ste si svoje lieky dali predpísať cez e-recept, ktorý si následne vyzdvihnete v ktorejkoľvek lekárni. Ak ste túto správu ešte nedostali, MZSR tak urobí v priebehu dnešného dňa.

Koronavírus sa začal šíriť už koncom roka 2019 z Číny. Čo sa týka Európy, vírus je najviac rozšírený v Taliansku, kde hlásia tisícky nakazených a stovky mŕtvych. Na Slovensku bol potvrdený prvý prípad v piatok (6.3.) u staršieho pána v obci pri Malackách. Ďalšie dva prípady sa potvrdili v sobotu ráno u manželky a dieťaťa nakazeného. Dovedna je infikovaných sedem Slovákov, z toho štyria žijú v zahraničí. Vládni predstavitelia nechcú vyvolávať žiadny strach a žiadajú občanov, aby nešírili paniku.

Pre otázky ohľadom koronavírusu sú dostupné aj infolinky úradov verejného zdravotníctva a číslo 0800 221 234. Všetky potrebné informácie môžete nájsť aj na webe ministerstva zdravotníctva. 

Zdroj: tlačový brífing Petra Pellegriniho, MZSR

Pridaj komentár