ZSSK: Vlaky sa už dezinfikujú, pomôcť na to má ozón a chlór

BRATISLAVA – Krízový štáb zasadal už aj v Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Ten rozhodol, že sa budú všetky vlakové vozne dôkladne dezinfikovať. Informoval o tom Tomáš Kováč, hovorca ZSSK.

V súvislosti so zabezpečovaním osobnej dopravy ZSSK zavádza:
  • zvýšenú frekvenciu dezinfekcie všetkých železničných vozidiel nad rámec bežného čistenia (okrem toaliet sa navyše dezinfikujú madlá, tlačidlá, kľučky, odpadkové koše a pod.)
  • dezinfekciu rušňov
  • úplnú dezinfekciu interiéru vozidiel ozónom
  • dezinfekciu vozidiel chlórom
  • zvýšenú frekvenciu dezinfekcie diaľkových vozňov (jeden až trikrát za 24 hodín)
  • objednávku dezinfekčných prostriedkov, ochranných rúšok a respirátorov, ktoré budú v prípade potreby k dispozícii
  • informovanie verejnosti prostredníctvom informačných plagátov na staniciach a vo vlakoch

ZSSK sa podľa hovorcu zameriava aj na väčšiu informovanosť a pre ľudí pripravili i plagát, ktorého obsahom sú informácie o samotnom víruse, ochrane voči koronavírusu či návod, ako si privolať pomoc, ak vám vo vlaku príde nevoľno.

Spoločnosť taktiež zavádza opatrenia aj vo svojich radoch a to tak, že ruší všetky školenia okrem tých, ktoré sa týkajú bezpečnosti a ochrany zdravia. Taktiež ruší všetky zahraničné cesty a dáva možnosť niektorým zamestnancom pracovať z domu. „Zamestnancom prvého kontaktu, t. j. vlakovému personálu a zamestnancom osobných pokladníc, bude vydaný komplexný balíček s ochrannými pomôckami. Bude obsahovať antibakteriálny gél, ochranné rúško a jednorazové rukavice. Vlakvedúci navyše dostanú aj pokyny, ako sa správať vo vlaku v prípade, že sa v ňom zdržiava osoba s podozrením na koronavírus,“ uvádza sa ďalej v tlačovej správe.

Národný dopravca však musí bojovať s nedostatkom potrebných ochranných prostriedkov a preto vyzval na spoluprácu aj Ministerstvo dopravy a výstavby SR či externých dodávateľov. „Vzhľadom na aktuálne rušenie rôznych kultúrnych a športových podujatí a prerušenie vyučovania na školách sa predpokladá, že dôjde k zníženiu počtu cestujúcich vo vlakoch,“ píše ZSSK na záver.

Zdroj a foto: ZSSK

Pridaj komentár