FIĽAKOVO: Zaradenie mesta do lokalít na testovanie Rómov je sporné

FIĽAKOVO – Výber Fiľakova medzi lokality, v ktorých sa vykonalo testovanie Rómov na ochorenie Covid-19, je sporné a je otázne, či toto mesto malo medzi vybranými lokalitami figurovať. Zhodli sa na tom primátor Fiľakova Attila Agócs a bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Agócs má podľa vlastných slov z testovania vo Fiľakove rozporuplné pocity. Myšlienka je podľa neho dobrá, forma prezentácie zo strany vlády už menej. „Negatívne vnímam, že sme boli zaradení medzi lokality, ktoré sú známe svojimi osadami. My vo Fiľakove máme 3500 Rómov, avšak integrovaných a nemáme žiadne osady. Zaradenie medzi tieto lokality na nás nevrhlo veľmi dobré svetlo,“ zdôraznil primátor.

Za chaotickú považuje aj komunikáciu, kto má byť do zoznamu zaradený a kto nie. „Do poslednej chvíle sme boli veľmi slabo informovaní. Zvolená forma testovania vyvolala to, že časť majority sa cítila dotknutá tým, že prečo sa testujú len Rómovia a ich neotestuje nik, pričom časť minority sa zase dotklo, že sa chystá testovanie iba ich, Rómov,“ skonštatoval Agócs.

Napriek všetkému je podľa neho pozitívne, že sa vo Fiľakove aspoň nejaké testovanie koná, keďže v regióne je doposiaľ vykonaných veľmi málo testov, „Nedosiahli sme ani tretinu celoštátneho priemeru. Každé testovanie je preto pre nás prínosom, aspoň budeme vedieť, na čom sme,“ poznamenal primátor Fiľakova.

Ravasz: Nerozumiem výberu obcí

Ako v relácii RTVS Z prvej ruky povedal Ravasz, s kolegami pred tromi týždňami pripravil zoznam krízových lokalít, kde je vysoká pravdepodobnosť, že by tam nový koronavírus mohol spôsobiť problémy.

Brali sme do úvahy hustotu tých lokalít, brali sme do úvahy koľko ľudí je na jedno obydlie, či je tam kanalizácia a pitná voda, veľkosť komunity, odčlenenosť komunity a tiež počet navrátilcov,“ konkretizoval Ravasz.

Na základe týchto ukazovateľov im vyšiel zoznam zhruba 70 lokalít, ktoré podľa neho môžu byť z tohto hľadiska krízové. „Musím povedať, že keď som si pozrel zoznam obcí, ktoré prezentovala vláda, tak iba polovica z nich bola z našej sedemdesiatky, čomu som fakt neporozumel,“ konštatoval Ravasz.

Na otázku moderátora, ktoré lokality mu vo výbere vlády chýbajú, neodpovedal s odôvodnením, že ich nechce stigmatizovať. „Sú ale niekoľkotisícové dobre odčlenené osady, kde je problém s pitnou vodou a inými epidémiami a oni tam nefigurujú. Naopak, sú tam obce, ktoré aj keď zistíme, že by tam boli problémy s koronavírusom, tá komunita žije tak integrovane, že ich nevieme odčleniť. Hovorím napríklad o Fiľakove,“ konkretizoval Ravasz.

V tomto meste podľa neho žije najväčšia integrovaná komunita Rómov na Slovensku. Tá však neobýva jednu lokalitu, ale žije roztrúsene. „Neviem si predstaviť, aby by sme to robili v iných integrovaných komunitách,“ podotkol Ravasz s tým, že výber obcí úplne nechápe.

Vo Fiľakove otestovali na ochorenie Covid-19 zhruba 20 obyvateľov. Podľa mesta všetko prebehlo pokojne a bez problémov.

Zdroj: Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa Fiľakova, RTVS – Z prvej ruky, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár