Sviňa. Film, ktorý priblížil dianie v SR. Ako to všetko vníma Marko Igonda?

BRATISLAVA – V období pandémie koronavírusu sa snažíme hľadať témy na odľahčenie situácie. Jednou z nich je aj návrat k filmovému trháku Sviňa, ktorý mal svoju premiéru vo februári 2020. Redakcii Sobotnik.sk sa podarilo osloviť jednu z hlavných postáv filmu. Je ním Marko Igonda, ktorý stvárnil rolu nekompromisného „Boba“.

Igonda opísal v rozhovore, ako prebiehala celková príprava filmu. „Všetci sme vedeli, o čom chceme točiť a čo tým chceme povedať. Príprava bola mimoriadne sústredená a všetko sa dialo v krátkom časovom rozsahu. Všetci museli byť disciplinovaní a musela fungovať komunikácia s produkciou, hercami a réžiou. Točilo sa to veľmi cielene, čo bolo na tom najlepšie. Malo to veľkú silu,“ priblížil populárny herec.

Postava „Boba“ bola veľmi populárna a publiku sa veľmi páčila. „Na moju postavu som počul len samé chvály. Reakcie boli veľmi pozitívne. Bol som z toho veľmi milo prekvapený,“ zhodnotil Igonda. Ako ďalej dodal, knihu od Arpáda Soltésza, podľa ktorej bol film natočený, vôbec nepoznal predtým, ako začali natáčať. „S autorom a knihou sme sa spoznali počas natáčania. Spolu sme to čítali a komunikovali o mojej postave. Tie pocity boli fantastické,“ zhodnotil.

Marko Igonda, ktorý vo filme Sviňa stvárnil postavu „Boba“

V závere rozhovoru sme sa opýtali, ako sa herec musí stotožniť so svojou postavou. „Som herec, ktorý sa vždy snaží dať zo seba maximum. Moje stotožnenie s postavou je vždy cez určitý presah postoja herca, čiže ide o chémiu medzi kolegami. Tým, že to boli veľmi silné emócie, to naplnenie sa dá pomenovať ako stotožnenie,“ dodal na záver 46-ročný herec.

O čom Sviňa je?

Film Sviňa mal premiéru 6. februára 2020 v takmer všetkých kinách po celom Slovensku. Svojim silným príbehom sa zaradil medzi najúspešnejšie filmy slovenskej produkcie a návštevnosťou sa stal najpopulárnejším filmom v ére Slovenska. Film zachytáva politické dianie na Slovensku pred a po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

PREČÍTAJTE SI: R. SOBOTA: Triler Sviňa mal premiéru, do kina prišli desiatky ľudí

Aj keď je v úvode filmu uvedené, že udalosti nie sú podľa skutočných udalostí, každý si v tom určitú spojitosť môže nájsť. „Sviňa sa odohráva vo svete vysokej politiky, mafie bielych golierov, zločinu, obchodu s bielym mäsom a veľkých peňazí. Bestseller Arpáda Soltésza odhalil ako funguje moc, aké násilie sa okolo nás odohráva vrátane obchodu s neplnoletými dievčatami v resocializačných zariadeniach a ich brutálnym zneužívaním,“ uvádza sa na oficiálnej stránke filmu.  Ako každý úspešný film potrebuje titulnú pieseň, svoju má aj Sviňa. Jej autorom je skupina Hrdza a a názov má Slovensko moje, otčina moja.

 

Zdroj: Marko Igonda, Film Sviňa  foto: Facebook, Film Sviňa  video: Youtube

Pridaj komentár