KRNÁ/UHORSKÉ: Nedostatok autobusov odrezal obyvateľov od sveta

KRNÁ/UHORSKÉ- Situácia, v ktorej sa teraz Slovensko nachádza, nie je vôbec jednoduchá a vyžaduje si množstvo trpezlivosti zo strany občanov. Opatrenia, ktoré v týchto dňoch prijíma vláda vo veľkom počte, nás majú chrániť, no sú aj prípady, kedy ľudom značne uškodia. Svoje o tom vedia napríklad obyvatelia Krnej či Uhorského v okrese Poltár, kde majú problémy s autobusovou dopravou.

Od 1. apríla začal platiť pozmenený cestovný poriadok, ktorý funguje v „prázdninovom režime“. To spôsobilo zrušenie množstva autobusových spojov vo viacerých dedinách a ľudia ostali takpovediac odtrhnutí od sveta.

Ako pre TV Markíza priblížila jedna z obyvateliek obce Krná, cez dedinu prejdú za deň len tri autobusy. Ak sa ráno potrebujú ľudia dostať do Lučenca či Poltára, môžu si vybrať  len z dvoch skorých spojov a to jedného o pol piatej, alebo ďalšieho o štvrť na sedem, ktorý je hlavne pre práceschopných ľudí. Problém nastáva aj vtedy, keď sa ľudia chcú dostať späť do obce. Je to totižto možné len po pätnástej hodine.

Podobný problém má v týchto dňoch aj množstvo okolitých dedín, vrátane Uhorského, ktorého starosta Pavel Olešiak sa snaží danú situáciu riešiť. Rozhodol sa kontaktovať SAD ale aj Správu samosprávneho kraja. „Poprosili sme ich, aby prehodnotili ten stav, ktorý vlastne nastal s novými cestovnými poriadkami,“ vyjadril sa Olešiak pre TV Markíza v reportáži.

 

K celkovej situácii sa vyjadrila aj hovorkyňa SAD Lučenec Nikola Ľalík. „V spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom sme pripravení v odôvodnených prípadoch flexibilne upravovať a dopĺňať rozsah dopravy,“ priblížila pre TV Markíza hovorkyňa. Samosprávy však zatiaľ stále hľadajú spôsoby ako pomôcť ľudom, ktorí sa ocitli v neľahkých situáciách.

Obmedzenie sa dotkli aj ostatných miest v BBSK

Ako informuje stránka Slovenskej autobusovej dopravy Lučenec, obmedzenia postihli mnoho ďalších dôležitých spojov, vrátane tých diaľkových. Už od 17. 3. 2020 nepremávajú napríklad diaľkové spoje z Revúcej do Bratislavy a späť, z Tornali do Banskej Bystrice a späť či spoj z Rimavskej Soboty do Liptovského Hrádku. Zmenám sa nevyhli ani niektoré mestské autobusové linky. V Rimavskej Sobote začali štyri spoje premávať v prázdninovom režime, zatiaľ čo v Lučenci boli tri mestské spoje dočasne zrušené.

O prípade informuje v reportáži aj TV JOJ:

(O podrobnejšie informácie žiadame aj hovorkyňu SAD Lučenec Nikolu Ľalík. Akonáhle budeme mať jej vyjadrenie, doplníme ho do článku)

Zdroj: TV Markíza, TV JOJ, SAD Lučenec, Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár