LUČENEC: V karanténnom centre je jeden muž s Covid-19

LUČENEC – V karanténnom centre v Lučenci, ktoré prijalo prvých repatriantov minulý piatok (10. 4. 2020), je aktuálne ubytovaný jediný muž s potvrdeným ochorením Covid-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom. Informoval o tom vedúci centra a riaditeľ Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy v Lučenci Juraj Vitek.

Pozitívne testovaný je podľa neho muž, ktorý prišiel z Českej republiky. Nemá žiadne, respektíve veľmi mierne príznaky. Zaujímavosťou je, že spolu s ním cestoval ešte jeden repatriant, ktorého test na Covid-19 však vyšiel negatívny. V samotnom karanténnom centre bývali na samostatných bunkách.

Počas prvého týždňa sa v karanténnom centre v Lučenci nevyskytli žiadne závažné problémy, ktoré by ohrozili jeho chod. „Od samého začiatku sme si nastavili určitý systém, s ktorým sme ešte nemali ani jeden problém. Máme troch ľudí prvého kontaktu, ktorých prácu hodnotím pozitívne,“ prezradil riaditeľ.

Testy na piaty deň

Repatrianti prichádzali do Lučenca postupne počas Veľkého piatka. „Boli sme pripravení už od 8:00 rána, prví ľudia však prišli až o 18:30 a posledného repatrianta sme prijali na druhý deň ráno, približne o 4:00. Samotný zoznam sme nevytvárali my. Nie sme tí, ktorí by určovali, kto tu bude či nebude ubytovaný,“ dodal Vitek.

Repatrianti sa zvyknú testovať počas piateho dňa ich pobytu. „V stredu prišli hasiči z Banskej Bystrice, ktorí odobrali našim ubytovaným stery a vzorky. Výsledky nám boli sľúbené do 24 alebo 48 hodín. Počas dnešného dňa sme ich už vedeli. Celkovo 23 repatriantov bolo negatívnych a jeden pozitívny,“ konkretizoval riaditeľ s tým, že všetci repatrianti, ktorých dnes pustili do domácej karantény, v nej ešte musia zotrvať minimálne do 24. apríla 2020.

Karanténne centrum Lučenec

Repatrianti platia za jedlo 13 eur na deň. Strava zahŕňa raňajky, obed s polievkou a večeru. Ubytovanie je v podstate zabezpečené zdarma. Vypláca sa na konci pobytu, pri odchode, kedy sú skontrolované a vydezinfikované jednotlivé izby. V Lučenci očakávajú už počas pondelka ďalší príchod repatriantov, ktorí budú musieť podstúpiť povinnú štátom nariadenú karanténu pre Covid-19.

Repatrianti z celej SR

V karanténnom centre sú umiestňovaní repatrianti s trvalým pobytom z celého Slovenska – od Humenného či Trebišova až po Námestovo. „V praxi neplatí pravidlo, že sú v jednotlivých karanténnych centrách len repatrianti z jeho okolia. V našom stredisku sme mali v rámci prvej skupiny repatriantov iba jednu ženu z Lučenca. Zvyšní ľudia pochádzali z celého Slovenska a myslím si, že je to tak aj dobre. Aspoň nemajú rodinní príslušníci nutkanie danú osobu navštevovať alebo jej nosiť denne zbytočnosti,“ dodal vedúci strediska.

V lučeneckom karanténnom centre bol umiestnený aj mladý pár z Trebišova, ktorý pricestoval z Anglicka. „Stravu aj personál si veľmi pochvaľujeme. Izby nie sú ako v hoteli, ale s tým sme samozrejme rátali a nevnímame to až tak negatívne, ako niektorí ostatní repatrianti. Tešíme sa, že nám vyšiel test negatívne a môžeme ísť domov. Myslíme si, že systém je aktuálne nastavený dobre a nemali sme problém podstúpiť proces s nutnou štátnou karanténou, je to pre dobro nás všetkých,“ zhodnotili.

Zdroj: Mária Bérešová, vedúca kancelárie primátorky Lučenca

Pridaj komentár