Rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka pokračuje aj v súčasnosti

Krásna HôrkaKRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE –  Pri dodržiavaní prísnych bezpečnostných opatrení pokračujú rekonštrukčné práce na hrade Krásna Hôrka, ktorý je už viac ako osem rokov verejnosti neprístupný. Uviedla to kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Dňa 1. a 2. apríla 2020 sa bude rozoberať a pripravovať na prepravu pohrebný koč Františky Andrássyovej. Bol vyhotovený v roku 1904 a bol použitý počas veľkého krásnohorského pohrebu 26. 10. 1904. Patrí medzi najvzácnejšie exponáty SNM-Múzea Betliar. Vo štvrtok  2. apríla príde prepravná spoločnosť koč naložiť,“ informovala Krajčiová.

Ako začiatkom roka informovalo vedenie SNM, od konca roka 2021 by mali byť postupne dokončované jednotlivé časti hradu. Následne v roku 2023 SNM očakáva dokončenie rekonštrukcie horného hradu a následné sprístupnenie celej Krásnej Hôrky verejnosti.

Ťahanice s rekonštrukciou

Krásna Hôrka vyhorela 10. marca 2012. Hoci vtedajší minister kultúry Daniel Krajcer krátko po požiari avizoval sprístupnenie niektorých častí pamiatky už na jeseň 2012, napokon sa tak nestalo ani po ôsmich rokoch.

Doterajší priebeh rekonštrukcie sprevádzali viaceré komplikácie a zdržania. Jedným z nich bolo napríklad ukončenie spolupráce SNM s autorom pôvodnej architektonickej štúdie obnovy hradu Petrom Kucharovičom. Dôvodom bola podľa vedenia SNM nespokojnosť s údajným nerešpektovaním požiadaviek investora a nekorešpondovanie s ich predstavou obnovy hradu.

Naopak, Kucharovič na margo ukončenia spolupráce uviedol, že SNM namiesto konštruktívnej spolupráce, ktorá by mala za cieľ revitalizovať hrad, len hľadalo dôvody na ukončenie spolupráce s ním. Avizoval tiež, že so SNM sa bude súdiť.

Ako vyzerá vnútro neprístupného hradu Krásna Hôrka roky po požiari, si môžete pozrieť v našom staršom článku:

Krásna Hôrka vyhorela pred siedmimi rokmi, pozrite sa, ako dnes vyzerá zvnútra

Pridaj komentár