V Rim. Bani okrem Rómov otestovali aj predavačky či občiansku hliadku

RIMAVSKÁ BAŇA – Dovedna 42 občanov otestovali príslušníci armády v Rimavskej Bani v sobotu 18. 4. 2020. Testovanie organizoval Úrad splnomocnenca pre rómske komunity. Pre Sobotnik.sk to potvrdila starostka obce Elena Polóniová.

„Nahlásilo sa nám 40 občanov, ktorí prišli do styku s občanmi, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Okrem nich otestovali aj členov miestnej občianskej poriadkovej služby a predavačky miestnej predajne potravín. Celkovo ide o 42 občanov,“ povedala starostka. Ako ďalej dodala, testovanie prebehlo veľmi pokojne. „Do obce sa zo zahraničia vrátilo 5 občanov,“ uviedla.

Armádni zdravotníci vykonali už niekoľko testovaní v okrese ako napríklad v Hnúšti, Šíde či na Dúžavskej ceste pri Rimavskej Sobote. Pozitívne testy zaznamenali v obciach Hodejov a Šimonovce, kde potvrdili až štyri pozitívne testy na COVID-19. V prvom kole 33 rómskych osadách a segregovaných miestach otestovali obyvateľov vo Fiľakove, Dobšinej, Ochtinej či v Slavošovciach. Ani v jednej z obcí sa koronavírus nepotvrdil.

Na Slovensku evidujeme celkovo 1044 rómskych osád a segregovaných častí. Azda najhoršia situácia je v obci Žehra na východnom Slovensku, kde je potvrdených až 52 pacientov s COVID-19, čím sa zaraďujú na tretie miesto hneď za Bratislavu (191) a Pezinok (79).

Na Slovensku máme dovedna potvrdených 1089 pacientov s COVID-19. Podľa predpokladov by mal byť vrchol pandémie už v pondelok 20. 4. Celkovo bolo vykonaných už 40 953 testov. 11 ľudí koronavírusu podľahlo, 213 pacientov sa dokázalo vyliečiť.

zdroj: E. Polóniová, Koronavírus na Slovensku

Pridaj komentár