V karanténnom centre v R. Sobote pribudlo 120 zaujímavých kníh

RIMAVSKÁ SOBOTA – Až 120 zaujímavých kníh Gemer-Malohont z neba pribudlo od spoločnosti CBS v karanténnom centre v Rimavskej Sobote. To pôsobí v školskom internáte na Strednej odbornej škole technickej a agropotravinárskej (SOŠTaP). Knihy od spoločnosti prebrala riaditeľka školy Dagmar Vašová.

„Aj keď všetci kvôli potrebným opatreniam prežívame posledný mesiac v určitej izolácii, každý z nás, kto je počas týchto dní doma, má k dispozícii televíziu, rozhlas, internet. Ľudia, ktorí musia prečkať istú dobu v karanténnych centrách, často to šťastie nemajú a nemôžu sa niekedy ani nijako inak socializovať aj dlhšiu dobu. Za ich obetu a zodpovednosť by sme ich radi odmenili. Čas trávený v karanténe im chceme spríjemniť čítaním a pozeraním našich fotokníh z edície Slovensko z neba,“ povedal riaditeľ vydavateľstva Milan Paprčka s tým, že knihy dodajú aj hasičom, zdravotníkom a dobrovoľníkom, ktorí sa v karanténnych centrách starajú o repatriantov.

Prácu CBS ocenil aj BBSK

Do Rimavskosobotského karanténneho centra doniesli v piatok 24. 4. 2020 pracovníci CBS až 120 fotokníh s názvom Gemer-Malohont z neba. Dovedna tak majú odovzdať do centier pre repatriantov v Banskobystrickom a Trnavskom samosprávnom kraji takmer 10 000 kníh. „Pre ľudí, nachádzajúcich sa v karanténnych centrách, sme vyčlenili viac ako 9500 kníh a našou snahou je postupne ich doručiť do všetkých karanténnych centier na Slovensku. Aktuálne sme, okrem centier, ktoré sa nachádzajú v Banskobystrickom kraji, dohodnutí na doručení fotokníh z edície Slovensko z neba aj do Trnavského kraja. Odovzdanie má prebehnúť 29. apríla 2020,“ doplnil Paprčka.

V BBSK funguje osem karanténnych centier, z ktorých štyri spadajú do gescie Ministerstva vnútra SR. Jedno z nich aj v Rimavskej Sobote. Medzi ostatné patria aj mestá Lučenec, Banská Štiavnica a Banská Bystrica. Ďalšie štyri zriaďuje BBSK a je určené pre rodinných príslušníkov ľudí v „prvej línii“. „Sme vydavateľstvu vďační za oslovenie a veríme, že výsledkom nášho spoločného úsilia bude spríjemnenie pobytu repatriantov, ako aj zamestnancov a rodinných príslušníkov ľudí „ v prvej línii“, ktorí sa ocitnú v karanténnych centrách. Aktuálne sme dohodnutí, že do dvoch centier v gescii MV SR, teda do Rimavskej Soboty a do Banskej Bystrice – na Havranskom, ako aj do dvoch centier v gescii BBSK, t.j. vo Zvolene a  Banskej Bystrici na ulici Tajovského, prijmeme nateraz 652 fotokníh z edície Slovensko z neba. Určené sú aj pre zamestnancov a dobrovoľníkov, ktorí sa o ľudí umiestnených v karanténnych centrách starajú,“ povedala Katarína Pšenáková.

 

Podpora cestovného ruchu a podnikateľov

Spoločnosť, ktorá vyrába maľované mapy chce touto formou podporiť cestovný ruch, ktorý v období pandémie koronavírusu je na ústupe. „Cestovný
ruch, okolo ktorého sa točí naša činnosť, navonok prestal existovať, no my sa nevzdávame. Veríme, že aj týmto naším dobrý skutkom repatriovaní občania, ale aj dobrovoľníci, či zdravotníci, alebo iné záchranné zložky, ako sú hasiči či vojaci, počas pobytu v karanténnych centrách  spoznajú krásy našej domoviny tak, ako by ich zo zeme nikdy nevideli. Knihy môžu byť pre týchto čitateľov tiež inšpiráciou, kam môžu po porazení epidémie vyraziť,“ uviedol riaditeľ vydavateľstva s tým, že pomoc ponúkajú aj podnikateľom, ktorí podnikajú v oblasti cestovania prostredníctvom poskytovania ubytovacích kapacít. „Ponúkame im úplne zdarma propagáciu v našich ešte rozpracovaných knihách a mapách počas tohto roka,“ dodal Paprčka.

V období od 6. – 19. 4. 2020 organizovala spoločnosť iniciatívu s názvom Veľkonočný dobrý skutok, v ktorom vyzbierala takmer 500 eur. „Celý výťažok v sume 497,94 eur z predaja vybraných leteckých kníh v uvedenom období poputoval na transparentný účet platformy „KtoPomozeSlovensku.“ dodal na záver s tým, že rovnakú iniciatívu organizovala aj sesterská spoločnosť v Česku, ktorá vyzbierala 296 eur. zdroj: Tlačová správa CBS spol s. r. o. foto: Matej Hank, Sobotnik.sk

One Reply to “V karanténnom centre v R. Sobote pribudlo 120 zaujímavých kníh”

  1. Pingback: RIMAVSKÁ SOBOTA: Do karanténneho centra prišli ďalší repatrianti

Pridaj komentár