Zasadnutie MsZ bude, R. Sobotu môže postihnúť enormný dlh

RIMAVSKÁ SOBOTA – Viac ako dvojmiliónový výpadok z príjmov môže postihnúť Rimavskú Sobotu. Tento údaj vychádza z predpokladaných údajov, ktoré pre Sobotnik.sk potvrdil predseda poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť Roman Vaľo. Ako ďalej povedal, zrušené zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) z 24. 3. 2020 sa preložilo na 28. 4. 2020.

„Program MsZ sa pravdepodobne bude meniť, pretože je potrebné reagovať na prognózy výberu podielových daní, ktoré sú ovplyvnené opatreniami proti COVID-19 (ekonomika chladne a stagnuje) a výpadok príjmov na podielových daniach bude výrazný – bude potrebné prijať tzv. krízový rozpočet,“ uviedol Vaľo s tým, že poslanci môžu prerokovať rozpočet, no všetko je v rukách primátora Jozefa Šimka. „Podľa najhoršej prognózy môže byť výpadok na príjmoch pre R. Sobotu až na úrovni -2,422 miliónov eur . Takýto výpadok je výrazný a preto musí ísť v tomto momente do popredia krízový manažment a musia sa urobiť aj nepopulárne opatrenia,“ priznal predseda Odvážme sa zrýchliť.

Na margo uplynulých dní…

Vaľo, ako predseda poslaneckého klubu, v marci žiadal formou otvoreného listu primátora mesta, aby vyhovel žiadosti o otvorenie MsZ buď online formou alebo per rollam. Nakoniec sa zasadnutie uskutoční v budove Okresného úradu v Rimavskej Sobote. Poslanec rovnako reagoval na svojom Facebooku na Štefana Szántóa, ktorý na stránke mesta v sekcii Na margo uplynulých dní napísal, že na úrade môžu vyhovieť „urýchľovačom“ zvolať zasadnutie MsZ bez toho, aby porušili zákon.

Ak vedenie mesta obťažuje oprávnená požiadavka poslancov mestského zastupiteľstva vykonávať svoj mandát v prospech občanov mesta, tak im odporúčam, keďže sa medzi nimi nachádzajú aj seniori z najohrozenejších skupín, aby si začali užívať iné „bezpečné“ aktivity ako je riadenie mesta v krízovom období,“ napísal Vaľo na svojom Facebooku. 

Podľa predsedu je veľmi dôležité, aby sa zasadnutie uskutočnilo, pretože je potrebné schváliť rozpočet a reagovať na situáciu s ochorením COVID-19. Vaľo však ironicky reagoval, ako by mohlo začať. „Ak by sme chceli byť ironickí, tak môžeme napísať, že ak má prednosta obavy, že primátor donesie zo zasadnutia NR SR z Bratislavy neželaný darček v podobe vírusu, tak mu môže odporučiť aby zasadnutie viedol jeho zástupca a on ostal v bezpečnej vzdialenosti od svojich podriadených,“ dodal na záver.

Zdroj: Roman Vaľo

Pridaj komentár