Na koronavírus sa testuje už aj v Rimavskej Sobote, Béres vyzdvihol ochotu nemocníc

RIMAVSKÁ SOBOTA – Po Rožňave zriadila sieť nemocníc ProCare a Svet Zdravia (SZ) odberové miesto pre testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 aj v Rimavskosobotskej nemocnici. Pre Sobotnik.sk to potvrdila komunikačná špecialistka SZ Jana Fedáková a okresný hygienik Regionálneho úradu verejného zdravia so sídlom v Rimavskej Sobote (RÚVZ) Dušan Béres.

Testovanie na koronavírus bude prebiehať v pondelky, stredy a piatky. Nemocnica zriadila osobitný vchod z Bakulínyho ulice (zadná časť nemocnice). „Denne sme schopní otestovať 15 ľudí. Nemôžeme si dovoliť testovať každý deň, pretože každý z nás má aj iné pracovné povinnosti. Testovanie bude uskutočnené len na zistení niektorých indikácii, pretože nemôže len tak niekto prísť, že sa chce dať preventívne otestovať. Samozrejme, musí spĺňať určité podmienky. Je potrebné sa vždy dopredu objednať cestou svojho obvodného lekára. Následne dostane dotyčný spätne informáciu o presnom čase, kedy sa má na odberové miesto dostaviť,“ uviedol Béres s tým, že prijaté vzorky sa budú následne posielať do laboratória v Banskej Bystrici. Pri testovaní musí ďalej byť aj pracovník RÚVZ v Rimavskej Sobote, aby si mohol overovať totožnosť dotyčných osôb.

Rovnaké odberové miesto na testovanie pacientov na koronavírus je zatiaľ zriadené v Rožňave a Rimavskej Sobote. Nás zaujímalo, či toto testovanie bude prebiehať aj v nemocnici v Revúcej. „Neplánujem to. Nie je to moja povinnosť zriadiť to aj v Revúcej. Existuje jedno metodické usmernenie. Ak by som toto usmernenie mal do bodky splniť, v okresoch Rimavská Sobota a Revúca by nemalo byť ani jedno odberové miesto. Takéto odberové miesta by malo byť zriadené len v ústavných zdravotníckych zariadeniach, ktoré majú licenciu na klinickú mikrobiológiu. Táto iniciatíva išla nad rámec toho odborného usmernenia,“ doplnil Béres.

Na koronavírus je pripravená aj nemocnica R. Sobota, otestovaných bolo 28 pacientov

Ako priblížila Jana Fedáková, v nemocnici R. Sobota bolo dovedna otestovaných 28 pacientov s podozrením na koronavírus. „U 25 pacientov výsledky testov ochorenie nepotvrdili a u troch sa na výsledky čaká,“ povedala Fedáková. U jedného pacienta COVID-19 potvrdili. Podobne ako v Rožňave, aj rimavskosobotská nemocnica je pripravená na hospitalizáciu pacientov.

„V súčasnosti je pacient po potvrdení pozitivity na ochorenie COVID-19 transportovaný na najbližšie pracovisko infektológie alebo v prípade ľahkého priebehu ochorenia do domáceho liečenia. Ak budú kapacity týchto pracovísk naplnené, bude pacient hospitalizovaný na COVID oddelení aj v rimavskosobotskej nemocnice. COVID oddelenie rimavskosobotskej nemocnice sa nachádza na prvom poschodí internistického pavilónu so samostatným vchodom. Nemocnica vyčlenila v prvej fáze 24 lôžok. V prípade potreby je možné počet lôžok zvýšiť. Personál tohto oddelenia používa predpísané ochranné osobné pracovné prostriedky,“ dodala komunikačná špecialistka.

Hygienik vyzdvihol ochotu riaditeľov nemocníc v Rimavskej Sobote a Revúcej

Ako ďalej pre Sobotnik.sk doplnil Béres, je vďačný za iniciatívu zo strany riaditeľov oboch nemocníc v územnom obvode Rimavská Sobota. „Chcem vyzdvihnúť prácu riaditeľa nemocnice v Rimavskej Sobote. Aj keď je to usmernenie také, aké je, zriadil to odberové miesto a potom v spolupráci s nami bude realizovať tie odbery. Čo sa týka Revúcej, pani riaditeľka nám vo všetkom vychádza v ústrety. Tá potreba zriadiť odberové miesto v danej nemocnici musí byť veľmi naliehavá a musí byť z epidemiologického hľadiska zabezpečiť tie odbery. Revúcka nemocnica nám už niekoľkokrát urobila potrebné odbery a veľmi nám aj pomohla. Chcel by som ju pochváliť, za našu spoluprácu,“ dodal na záver okresný hygienik.

V Rožňave otestovali 113 ľudí, všetci boli negatívni

Ako včera pre Sobotnik.sk potvrdila Jana Fedáková, v Rožňavskej nemocnici otestovali dovedna 113 ľudí na COVID-19, z toho 27 bolo testovaných v mobilnom stane. „Pred rožňavskou nemocnicou je v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rožňave zriadené tiež mobilné odberové miesto (stan) pre testovanie pacientov na COVID-19. Zdravotníci rožňavskej nemocnice realizujú výtery z hrdla a nosa indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí RÚVZ,“ povedala Fedáková s tým, že ani u jedného sa koronavírus nepotvrdil.

Aktuálne disponuje nemocnica v Rožňave 44 lôžkami v B pavilóne na druhom poschodí. Pre potenciálne nakazených je vyhradený v nemocnici aj osobitný výťah. Ak sa však epidemiologická situácia zhorší, nemocnica je schopná počet lôžok rozšíriť. Aktuálne sú pacienti z okresu Rožňava prevážaní do najbližšieho infektologického pracoviska. Ak sa však kapacita týchto pracovísk naplní, pacienti budú umiestňovaní do nemocnice v Rožňave.

Zdroj: Dušan Béres, Jana Fedáková, SZ foto: SZ

Pridaj komentár