R. SOBOTA: Poslanci už rozpočet neschvaľovali, mesto pripraví nový

RIMAVSKÁ SOBOTA – Po dlhšej prestávke, vynútenej situáciou okolo nového koronavírusu, sa v utorok 28. apríla 2020 na svojom zasadnutí opäť zišli poslanci rimavskosobotského mestského zastupiteľstva (MsZ). Na programe mali viacero bodov, najdôležitejším bol opätovne schvaľovaný rozpočet mesta.

Zasadnutie sa uskutočnilo za prísnych hygienických podmienok, prítomní mali rúška a nechýbala dezinfekcia. Viedol ho viceprimátor Ladislav Rigó, ktorý v úvode stiahol z rokovania body 6, 7 a 8. Týkali sa návrhu na vypísanie obdobnej súťaže na odpredaj budovy internátu na Školskej ulici s cieľom prestavby na byty pre mladé rodiny, ako aj prerozdelenia finančných prostriedkov pre športové kluby, kultúrne subjekty a peniaze na kapitálové výdavky pre základné a materské školy.

Viceprimátor informoval tiež o odložení slávnostného zasadnutia MsZ, na ktorom sa mali odovzdávať ceny mesta, zrejme až na koniec roka 2020.

Nový rozpočet bude rátať s výpadkom príjmov dva milióny eur

Po majetkoprávnych otázkach prišlo na rad potvrdzovanie uznesenia MsZ, ktoré primátor nepodpísal. Šlo vlastne o rozpočet mesta na aktuálny rok.

Ako v tejto súvislosti informoval vedúci ekonomického odboru Mestského úradu Rimavská Sobota Miroslav Bielak, od 3. marca 2020, keď poslanci rozpočet schvaľovali, sa pre nový koronavírus zmenili podmienky na jeho príjmovej stránke.

Najväčší výpadok bude na podielových daniach. Dôjde aj k zníženiu príjmov mesta, pretože platobná schopnosť obyvateľov sa zníži. Z týchto dôvodov, aj keby ste rozpočet prelomili, je nereálny a nevykonateľný,“ ozrejmil Bielak poslancom. Navrhol preto veto neprelamovať, ale MsÚ by do mája pripravil nový návrh rozpočtu, kde bude vychádzať z najnovšieho scenára krízy.

S jeho návrhom súhlasil aj predseda finančnej komisie Michal Demeter, ktorý zároveň navrhol, aby sa mesto v koronakríze inšpirovalo dobrými príkladmi z okolitých miest, napríklad rozdávaním rúšok. Požiadal tiež o zostavenie ekonomického krízového štábu, ktorý by vyhodnocoval ekonomické dopady koronakrízy (poslanci jeho zriadením v závere rokovania poverili MsÚ). Aj podľa poslanca Romana Vaľa treba pripraviť krízový rozpočet, ktorý by čo najlepšie reagoval na potreby doby a mesto by už ďalej nemuselo fungovať v rozpočtovom provizóriu.

Ako reagoval Bielak, rozpočet je už de facto pripravený. „Je pripravený na výpadok dva milióny eur,“ avizoval s tým, že sú tam zakomponované aj najnovšie možnosti, ktoré dali mestám zákonodarcovia, teda použitie rezervného fondu na bežné výdavky, či odloženie splátok úverov. „Na základe toho by mesto vedelo na hrane prežiť pri výpadku dvoch miliónov eur,“ dodal.

Podľa Rigóa budú samosprávy v aktuálnej situácii potrebovať aj pomoc štátu. Zároveň avizoval, že na základe poverenia primátora zvolá pracovné stretnutie s cieľom prípravy nového rozpočtu, ktorý predložia na májové zastupiteľstvo. „Budeme kreovať nový rozpočet, uvidíme, čo nám prinesie budúcnosť,“ poznamenal viceprimátor

Bude v kolkárni kaviareň?

Ďalším bodom bol návrh verejnej obchodnej súťaž na časť priestorov kolkárne, kde by vznikla kaviareň. Poslanci mali na výber dve alternatívy, buď výpožičku alebo prenájom priestorov. Po krátkej polemike, čo by bolo vhodnejšie, napokon na Vaľov návrh tento bod stiahli s tým, že do ďalšieho zasadnutia budú doplnené niektoré podrobnosti, napríklad presne vymedzené priestory, o ktoré sa bude starať nájomca, kolkári a iné subjekty.

Cena mesta len pre jednu osobnosť

Ako ďalší bod mali poslanci schvaľovanie návrhov na udelenie Ceny mesta, ktoré sa každoročne udeľujú jednotlivcom i kolektívu za významné zásluhy v súvislosti s Rimavskou Sobotou. Zástupcovia občanov sa zaoberali aj otázkou, či má význam schvaľovať zoznam ocenených osobností teraz, keď slávnostné zasadnutie MsZ nebude môcť v máji byť zorganizované pre koronakrízu. Podľa viceprimátora i prednostu Štefana Szántóa je však dobré schváliť návrhy teraz, aby sa už tým MsZ neskôr nemuselo zaoberať.

Poslanec Jaroslav Bagačka poznamenal, že ceny mesta by sa nemuseli udeľovať každoročne, keďže býva problém s výberom osobností a ďalšími okolnosťami, ale stačilo by oceňovať iba pri okrúhlych výročiach. Poslanci nakoniec schválili na udelenie Ceny mesta iba jednu osobnosť, Máriu Majerčíkovú.

Interpelácie aj o „scivilizovaní“ Hlavného námestia či informovaní o koronavíruse

V interpeláciách tlmočil poslanec Jaroslav Matzenauer prosbu skupiny obyvateľov bytovky na Námestí Š. M. Daxnera, ktorým prekážalo, že ich kontajnery navštevujú neprispôsobiví občania aj s deťmi. Z odpadových nádob vyberajú odpad a rozhadzujú ho aj po okolí. Požiadali preto o výstavbu ochranného oplotenia.

Poslankyňa Juhászová upozornila na vypadávajúce ozvučenie v Dome smútku a „scivilizovanie“ Hlavného námestia, kde je napríklad poškodený rôzny mobiliár či dlažba. Zároveň sa poďakovala Technickým službám mesta (TSM) za opravu mestského rozhlasu.

Nadviazal na ňu poslanec Ivan Hazucha, podľa ktorého by pomohlo, keby uvoľnené kocky z dlažby na námestí boli ihneď osadené späť na miesto. Aj on sa poďakoval TSM, tentoraz za opravu podlahy autobusovej zastávky na sídlisku Západ.

Viceprimátor Rigó na záver informoval o dezinfekcii verejných priestranstiev, ktorá postupne prebieha v meste a mestských častiach. Samospráva ju realizuje cez TSM i externú firmu, zatiaľ to vyšlo na zhruba osemtisíc eur. Viacerí poslanci v tejto súvislosti požiadali viceprimátora o lepšie informovanie o opatreniach voči šíreniu nového koronavírusu, keďže takéto informácie podľa nich chýbajú aj občanom. Niektorí sa zaujímali aj o zloženie krízového štábu mesta a vadilo im, že v ňom nie je žiadny lekár.

Za zmienku ešte stojí pripomienka poslanca Matzenauera, ktorý tlmočil podnet od občana, podľa ktorého bola dnes (28. 4. 2020) spustená fontána v Mestskej záhrade. Vzhľadom na situáciu okolo koronavírusu to poslanec podľa vlastných slov nepovažuje za vhodné ani rozumné.

Úplne na záver poslanci schválili, že ďalšie zasadnutie MsZ bude 26. mája 2020.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár