Nezaradené

Futbalistom MŠK pozastavili platy, do likvidácie sa klub nechystá, rovnako je na tom aj Tisovec

RIMAVSKÁ SOBOTA/TISOVEC – Určite veľa futbalových fanúšikov zachytilo, že prvoligový klub MŠK Žilina sa dostal do likvidácie aj napriek tomu, že jeho majiteľom je jeden z najbohatších Slovákov, Jozef Antošík. Urobili to tak, že najlepšie zarábajúcim hráčom poslali kuriérom výpovede. Keďže má rimavskosobotský klub rovnaký prívlastok (MŠK), zisťovali sme, či podobné kroky nezavedie aj vedenie nášho mesta. K celkovej situácii sa vyjadril konateľ klubu Miroslav Bitala.

„Náš mestský športový klub bude aj naďalej v platnosti. Od apríla až do odvolania platí zákaz trénovať a hrať priateľské zápasy. Vyplýva to z rozhodnutia ústredného krízového štábu. Je to rovnako aj preto, lebo Stredoslovenský futbalový zväz (SsFZ) pozastavil všetky súťažné zápasy v ročníku 2019/2020. Rovnako sme sa rozhodli, že nebudú až do odvolania vyplácané hráčom a trénerom finančné odmeny. Ak opatrenia pominú, nastúpime na predošlý režim. Dôvodom je hlavne to, že nemáme prečo finančne kryť hráčov, keďže sú amatéri a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO),“ uviedol Bitala s tým, že hráči sú platení od mesiaca k mesiacu za zápasy, prípravu, regeneráciu a cestovanie.

Bitala ďalej povedal, že nebudú postupovať rovnako ako v Žiline a nepôjdu do likvidácie. Zároveň sme sa ho spýtali, ako by zhodnotil celkovú situáciu, ktorá sa deje na severe Slovenska. „Nemám informácie priamo z klubu, čiže nechcem k situácii zaujať stanovisko,“ povedal Bitala.

V uplynulých dňoch sme si všimli, že niekoľko ľudí pobehovalo po umelom trávniku pri futbalovom štadióne. Podľa Bitalu sú tam na vlastnú zodpovednosť. „Na našom futbalovom štadióne je zakázaný akýkoľvek pohyb bez nášho povolenia. Momentálne má toto povolenie jeden prvoligový futbalista, no má na tvári aj rúško,“ dodal.

Soboťania ukončili sezónu 3. ligy STRED po jesennej časti na nelichotivom 12. mieste. Štyrikrát sa im podarilo vyhrať, rovnako remizovať a sedemkrát podľahli svojim súperom. Jarnú časť mali začať 29. 3. 2020 na pôde Kováčovej.

Samostatná príprava sa javí ako úspešná

Príprava rimavskosobotských futbalistov v koronaobdobí sa podľa trénera MŠK Tomáša Boháčika javí ako nepodcenená a jeho hráči vedia, ako sa majú k situácii stavať.  „Dali sme chlapcom nejaké odporúčania, aby sa udržiavali v kondícii. Každý jeden je určite uvedomelý a vie, či si môže ísť zabehať alebo zabicyklovať. S hráčmi sme v spojení cez sociálnu sieť. Neevidujem o nich žiadne zlé správy o ich zdraví, čo ma veľmi teší. Všetci sme však z tejto situácie nešťastní a každému z nás ten futbal chýba,“ povedal kormidelník rimavskosobotských futbalistov s tým, že koncom tohto týždňa by mali prerokovať ďalší postup s vedením klubu.

Boháčika rovnako zamrzel postup žilinského MŠK, ktorý sa v predošlých dňoch dostal do likvidácie. „Informácie mám z médii, ktoré môžu byť skreslené. Na jednej strane beriem to, že kluby sa snažia nejako ušetriť, no ak chce klub šetriť, mala by tam byť aj obojstranná dohoda, nie rozhodnutie jednej strany. Je to dôležité hlavne na tej profesionálnej úrovni, kde sa tí hráči futbalom živia a sú od toho závislí. Je to naozaj náročné a podľa mňa to je snaha Žiliny ušetriť,“ dodal Boháčik.

V Tisovci futbal nejde rovnako do likvidácie

S podobnou záležitosťou sme oslovili aj Petra Rukavicu, manažéra MŠK Tisovec, ktorý má rovnaký prívlastok ako žilinský klub. „Samozrejme zaznamenal som problém, ktorý nastal v Žiline, že klub je v likvidacii. Netreba sa toho obávať. Teda MŠK Žilina a MŠK Tisovec sú dva odlišné kluby kde v Žiline sú profesionálni hráči so zmluvami a sú zato platení. Klub im chcel znížiť platy, hráči s tým nesúhlasili a nastalo to, čo nastalo. Môj názor je, že do novej sezóny sa všetko vyrieši,“ pokračuje Rukavica.

„U nás v Tisovci sú hráči na amatérskej úrovni, majú vlastné zamestnania a futbal majú ako koníček popri práci. Aktuálna sezóna sa predčasne skončila aj pre MŠK Tisovec vo všetkých vekových kategóriách. Nový súťažný ročník 2020/2021 by sa pravdepodobne mal začať v auguste 2020, všetko záleží podľa vývoja COVID-19 na Slovensku. Ja len pevne verím, že dopad krízy na mestá a obce nebude až taký veľký, ako sa hovorí a bude možné z rozpočtu mesta podporiť MŠK aj v tomto roku. Všetko ukáže čas, ale budeme sa snažiť, aby futbal v meste pod Hradovou fungoval aj po skončení koronavírusu na Slovensku,“ dodal na záver Rukavica.

MŠK Tisovec rovnako neodštartoval jarnú časť 4. ligy JUH, ktorej štart bol naplánovaný tiež na 29. marec. Ich súperom mal byť TJ Sklotratran Poltár. Tím spod Hradovej sa po jesennej časti nachádzal na vynikajúcom štvrtom mieste po ôsmych výhrach a piatich prehrách. Nad ich sily boli Príbelce, Hriňová, Podkonice, Pliešovce a Medzibrod. Prvý porážku zaznamenali až v siedmom kole práve s Medzibrodom.

zdroj: Miroslav Bitala, Tomáš Boháčik, Peter Rukavica, Futbalnet foto: Sobotnik.sk

Matej Hank

Recent Posts

Taraba chce na Slovensku viac spaľovní odpadu. V minulosti sa o ich vzniku hovorilo aj na Gemeri a Novohrade

Túto tému spomenul Taraba aj na výjazdovom zasadnutí vlády v Rimavskej Sobote. Celý článok Taraba…

2 hodiny ago

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

1 deň ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

1 deň ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

2 dni ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

5 dní ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

6 dní ago