ROŽŇAVA: V nemocnici spájajú pacientov s príbuznými dojímavými videohovormi

ROŽŇAVA – Vďaka spoločnosti Orange Slovensko sa môžu pacienti v nemocnici Rožňava spojiť so svojimi blízkymi, ktorých pre pandémiu koronavírusu nemohli vidieť už značný čas. Týka sa to hlavne starších ľudí, ktorí sú zatvorení v nemocnici dlhú dobu. Sobotnik.sk o tom informovala komunikačná špecialistka sietí ProCare a Svet zdravia Jana Fedáková.

„Sieť prišla s nápadom v rámci aktuálnych podmienok opätovne spojiť pacientov s ich blízkymi. V spolupráci s telekomunikačným operátorom Orange Slovensko začali v nemocniciach poskytovať pacientom možnosť uskutočniť s ich rodinou a blízkymi videohovor. Pre nemocnice siete Orange zapožičal tablety spolu s možnosťou neobmedzeného dátovania. Tablet môžu pacienti využiť kedykoľvek, keď sa dohodnú s rodinou na videohovore, pričom starším pacientom pri hovore asistuje sestra alebo iný zdravotník. Dohodne s rodinou deň a čas telefonátu a keď treba, tlmočí aj emócie pacienta,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Tento spôsob komunikácie zaviedli v celkovo siedmich nemocniciach tejto siete. Okrem tej rožňavskej sa videohovory uskutočňujú aj v Trebišove, Michalovciach, Topoľčanoch, Spišskej Novej Vsi, Dunajskej Strede a Svidníku. „Nič prirodzenejšie a zodpovednejšie, ako umožniť komunikáciu pacientom v nemocniciach, ktorí momentálne nemajú inú možnosť, ako byť v kontakte so svojimi blízkymi, sme v tejto situácii ani nemohli urobiť. Sme radi, že k profesionálnej starostlivosti lekárov  a zdravotníkov môžeme prispieť aj my a pacientom aspoň čiastočne spríjemniť ich cestu za zdravím,“ povedal Martin Hromkovič, riaditeľ rezidenčného marketingu a značky v spoločnosti Orange Slovensko.

Pomáhajú aj dobrovoľníci

Ako uviedol generálny riaditeľ sietí ProCare a Svet zdravia Vladimír Dvorový, v 13-tich nemocniciach pomáhajú aj dobrovoľníci projektu Krajší deň. Je tak preto, lebo rodinní príslušníci nemôžu navštíviť svojich príbuzných. „Pre pandémiu koronavírusu sme však v marci museli sprísniť hygienicko- epidemiologický režim a pre bezpečnosť pacientov i zdravotníkov aj zakázať návštevy. Pacienti tak ostali odlúčení a so svojimi rodinami sa mnohí nevideli už týždne. To sme sa rozhodli zmeniť,“ priblížil riaditeľ.

Dojímavý hovor z Rožňavy

V nemocnici Rožňava využili tablet aj gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Vďaka tomu tak mohol otecko novorodenca Evku vidieť, ktorý bol za túto možnosť veľmi vďačný. „Mladí ľudia sú síce v spojení cez mobilný telefón, ale s radosťou prijali možnosť videohovoru, keďže otecko sa už nevie dočkať svojej vytúženej princeznej. Pozorovať šťastnú rodinku bolo neopísateľné, ich radosť sme prežívali spolu s nimi a každý po ukončení odchádzal s úsmevom na tvári. Otecko bol šťastný a zároveň dojatý, celý čas opakoval, aká je maličká krásna po maminke a ako sa už teší na moment, keď ju už bude držať v náručí,“ opísala pocity zdravotná sestra z oddelenia.

Zdroj a foto: Jana fedáková, Svet zdravia

Pridaj komentár