Vláda bude testovať v rómskych osadách aj v Gemeri a Novohrade, stovky ľudí nedodržujú karanténu

SLOVENSKO – Až v 33 rómskych osadách a segregovaných komunitách chce premiér Igor Matovič testovať ich obyvateľov na nový koronavírus. Potvrdil to na svojom tlačovom brífingu v stredu 1. 4. 2020. Testovať chcú už od piatka 3. 4. 2020 za pomoci vojenských lekárov.

Matovič vidí hlavný problém v tom, že Rómovia po návrate zo zahraničia nedodržujú povinnú karanténu. Ďalší nedostatok je podľa premiéra vo veľmi zlých hygienických návykoch týchto občanov. Ako informuje portál Aktuality.sk, kým bežne jeden Slovák nakazí 1,65 ďalších ľudí, v prípade rómskych osád sa toto číslo môže vyšplhať až na 20. „Ak by do osady prišiel niekto s koronavírusom, môže teda nakaziť 20 ľudí, no a následne to rastie exponenciálne,“ uviedol premiér.

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa by sa testovanie malo ukončiť 9. 4. 2020, kedy by mali byť zverejnené súhrnné výsledky. Ako ďalej dodal, majú informáciu, že zo zahraničia sa vrátilo 1500 ľudí nekontrolovaným spôsobom. Vláda rovnako predpokladá, že koronavírus je v osadách už na vzostupe. „Vieme poskytnúť vojenský výcvikový priestor Lešť, kde by sme vedeli spraviť karanténnu zónu. Máme scenár, že sa uzavrú niektoré komunity alebo obce,“ povedal Jaroslav Naď na tlačovom brífingu.

Odchádzajúci splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz vidí tento krok ako vysoko rizikový. „Rómovia sa o svoje rodiny boja rovnako ako Nerómovia. Nehádžme všetkých do jedného vreca. Príklady nedodržania karantény nájdeme aj medzi majoritou. Takáto komunikácia vlády stigmatizuje rómske komunity a vyvoláva strach – ako medzi Rómami, tak aj Nerómami,“ napísal Ravasz v tlačovej správe.

Ako ďalej dodal, testovať by sa malo aj v domovoch dôchodcov či v celých obciach. „Posilnime radšej terénnych pracovníkov a osvetárov a vyzbrojme ich ochranou. Zabezpečme stravu pre deti a opateru pre starších, aby naši najzraniteľnejší neboli obete len vírusu, ale i politiky,“ vysvetlil s tým, že je potrebné, aby riešenia v oblasti integrácie Rómov neboli neprofesionálne, ale aby boli založené na správne interpretovaných dátach, na komunikácii s obcami.

Testovať sa bude aj v Gemeri či Novohrade

Ako priblížil európsky poslanec Peter Pollák spoločne  novou splnomocnenkyňou pre rómske komunity Andreou Bučkovou, testovať by sa malo dokopy v 33 rómskych osadách a segregovaných komunitách, ktoré vybrali z celkových 1044 v SR.

Zoznam lokalít, v ktorých by sa malo hromadne testovať od 3. 4. 2020: Fiľakovo, Šumiac, Bardejov, Cigeľka, Zborov, Kosihovce, Jarovnice, Krížová Ves, Snina, Spišský Štiavnik, Batizovce, Strážske, Kecerovce, Nacina Vec, Krompachy, Pavlovce nad Uhom, Žehra, Ondavské Matiašovce, Dobšiná, Trebišov, Vechec, Ochtiná, Bystrany, Slavošovce, Jakubany, Hrabušice, Bôrka, Doľany, Smižany, Čaklov.

Medzi vybranými lokalitami chýba napríklad rómske sídlisko Dúžavská cesta v R. Sobote, veľká osada Rúbanka pri Muránskej Dlhej Lúke, či mesto Jelšava, ktoré má podľa údajov samosprávy zhruba polovicu obyvateľov rómskeho pôvodu. Podľa akého kľúča boli vyberané lokality na testovanie a prečo medzi nimi nie je Dúžavská cesta, o ktorej sa primátor J. Šimko vyjadril, že jej niektorí obyvatelia nedodržiavajú karanténu, zisťujeme.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

One Reply to “Vláda bude testovať v rómskych osadách aj v Gemeri a Novohrade, stovky ľudí nedodržujú karanténu”

  1. Pingback: Na Covid-19 doteraz otestovali 18 pacientov rimavskosobotskej nemocnice

Pridaj komentár