BBSK má najnižšiu chorobnosť na Covid-19 v celej SR

BANSKÁ BYSTRICA – Najnižšiu chorobnosť na Covid-19, ktorý je spôsobený novým koronavírusom, má v rámci celého Slovenska Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici  (RÚVZ) Mária Tolnayová.

„BBSK eviduje k dnešnému dňu ( 11. mája 2020) dokopy 96 prípadov ochorení na Covid-19. Chorobnosť v kraji je teda 14,8 prípadu na 100-tisíc obyvateľov, čo znamená, že je najnižšia v rámci Slovenska,“ konkretizovala Tolnayová.

Ako uviedla vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová, najviac prípadov Covid-19 (26) sa vyskytlo v okrese Banská Bystrica, kde oproti minulému týždňu pribudli 4 prípady. V Brezne sa počet nakazených nezmenil (21 prípadov), 13 prípadov má okres Rimavská Sobota a nezmenený počet nakazených – 12, je v okrese Revúca. Ostatné okresy Banskobystrického kraja evidujú výskyt 1 až 4 nakazených novým koronavírusom.

Najvyšší vekovo špecifický výskyt je zaznamenaný vo vekovej skupine 25- až 34-ročných a 20- až 24-ročných. V BBSK ochoreli dve deti zo skupiny 0-9 ročných. Nízky výskyt nakazených je aj medzi seniormi nad 65 rokov,“ ozrejmila Avdičová.

Dodala, že väčšina prípadov má charakter importovaných nákaz. Vo dvoch prípadoch sa podľa jej slov s istotou nepodarilo prameň nákazy objasniť. Doplnila, že najviac importovaných nákaz je z Rakúska.

Zdroj: Mária Tolnayová, RÚVZ B. Bystrica

Pridaj komentár