Fiľakovo

Fiľakovský Bunker team si pripomenul obete II. sv. vojny

FIĽAKOVO – Všetkým obetiam II. svetovej vojny bola venovaná pietna spomienka, ktorú v piatok 8. mája 2020 zorganizovalo združenie Bunker Team z Fiľakova pri miestnom pamätníku sovietskym vojakom na Námestí padlých hrdinov. Akciu usporiadali pri príležitosti 75. výročia skončenia tohto najväčšieho dejinného konfliktu.

Podľa slov vedúceho Bunker teamu Mariana Mesiarika spomienku síce zorganizovali pri pamätníku sovietskym vojakom, ale venovaná bola všetkým obetiam tejto vojny. „Iný pamätník pre obdobie II. svetovej vojny totiž v meste nie je, a chceli sme tu teda na pamiatku všetkým obetiam zapáliť sviece,“ vysvetlil.

Spomienka na milióny obetí

Inšpirovaní boli podľa neho trochu aj reláciou RTVS s názvom 75 sviečok pre obete II. svetovej vojny. „Aj my sme zapálili 75 sviečok za všetky obete tejto vojny, nezávisle od ich národnosti či nejakej ideológie. Veď v celej Európe počas vojny padli milióny ľudí. Nielen v bojoch, ale napríklad aj civilisti pri bombardovaní miest, a veľmi veľa obetí bolo aj v koncentračných táboroch,“ zdôraznil Mesiarik.

Spomenul tiež, že mnohí bežní vojaci nebojovali z presvedčenia či nejakej krvilačnosti, ale boli k tomu donútení okolnosťami. „Keby sa ruský vojak stretol s nemeckým mimo vojny, tak sú možno najlepší kamaráti, ale na frontoch sa museli vraždiť,“ poznamenal vedúci Bunker teamu.

Ako ďalej povedal, členovia Bunker teamu mali pôvodne v pláne zorganizovať oveľa väčšie podujatie s omnoho vyšším počtom účastníkov. Súčasťou mala byť i výstava, program pre školy či návšteva skutočného bunkra. Tento zámer im však prekazila aktuálna pandémia koronavírusu. „Napokon sme teda urobili aspoň takúto malú pietnu spomienku, ktorej sa zúčastnili iba naši členovia,“ povedal Mesiarik.

Oslobodenie Fiľakova

Fiľakovo oslobodila sovietska a rumunská armáda 30. decembra 1944. Vojaci, ktorí pri oslobodzovaní zahynuli, boli dočasne pochovaní práve na dnešnom Námestí padlých hrdinov, kde už vtedy stál pamätník obetiam I. svetovej vojny.

Predpokladám, že práve preto chceli tých sovietskych vojakov umiestniť na nejaké takéto pietne miesto. Neskôr po vojne však boli ich telá exhumované a premiestnené, s najväčšou pravdepodobnosťou na centrálny vojenský cintorín vo Zvolene, alebo na Slavín,“ ozrejmil vedúci fiľakovského Bunker teamu.

Pochovanie padlých vojakov na námestí vo Fiľakove Bunker teamu potvrdila aj miestna obyvateľka, ktorá dlhé roky bývala v dome na jeho rohu. „Pamätala sa, ako vtedy vykopali jamu a uložili do nej zmrznuté telá vojakov,“ doplnil Mesiarik.

Bunker team z Fiľakova vznikol zhruba pred dvomi rokmi. Ide o neformálnu skupinu piatich nadšencov, ktorí sa zaujímajú o pamiatky, zaujímavosti a zabudnuté miesta v meste i okolí. Okrem iného dokumentovali vojenské kryty a bunkre vo Fiľakove, z čoho vznikol i názov skupiny.

Zdroj: Marián Mesiarik. Foto: Sobotnik.sk
Sobotnik.sk

Recent Posts

GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

18 hodín ago

TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

3 dni ago

Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

4 dni ago

JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého…

6 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Nemocnica funguje už 140 rokov

Nemocnica v Rimavskej Sobote sa o pacientov stará už 140 rokov. Jej výstavba sa začala v…

7 dní ago

O Rimavskú Sobotu sa zaujímajú dvaja čínski investori. Winkelmann by mal spustiť výrobu v júli

Dvaja čínski investori zvažujú možnosť zriadiť v Rimavskej Sobote svoje výrobné prevádzky. Celý článok O…

1 týždeň ago