V Hnúšti pribudne tento rok siedme detské ihrisko, na Hlavnej ulici ho čaká rekonštrukcia

HNÚŠŤA – V poradí siedme detské ihrisko pribudne v meste Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota. Umiestnené by malo byť na Hlinách v lokalite rodinných domov. Sobotnik.sk o tom informoval primátor mesta Roman Lebeda.

„V meste máme detské ihrisko na Klokočovej ulici oproti bytovke 732, na ulici Hlavnej, ďalej to je detské ihrisko na ulici 1. mája, ktoré sme minulý rok kompletne zrekonštruovali. K tomu sme tam ešte pridali aj nové hojdačky, vymenili sme lavičky, pridali sme tam nový hrací prvok. Ďalej sme doplnili úplne nové detské ihrisko na sídlisku Nábrežie Rimavy v areáli dopravného ihriska. Tento rok doplníme úplne nové, ktoré bude situované v lokalite na Hlinách, kde vybudujeme certifikované ihrisko s jednou šmýkačkou a hojdačkou,“ konkretizoval primátor.

Ďalšou prácou mesta s detskými ihriskami bude jeho oprava na Hlavnej ulici. Pribudnúť by tam mal plot, aby sa rodičia detí nemuseli báť, že ich ratolesti vybehnú na cestu, po ktorej prejde denne stovka áut. „Druhá vec, čo nás trápi je, že nám tam vysedávajú rôzni asociáli, ktorí tam popíjajú víno a rodičia sa tam boja pustiť svoje deti. Vtedy musí zasiahnuť mestská polícia, ktorá musí týchto výrastkov odtiaľ vyhnať,“ doplnil Lebeda s tým, že pomôcť k tomu má prevádzkový poriadok, ktorý hovorí o tom, že vstup na detské ihrisko bude povolený len rodičom s deťmi od 3 do 12 rokov.

„Nemajú tam byť 14-ročné ani 17-ročné deti, ba dokonca ani dôchodcovia, ktorí tam nie sú ako doprovod detí v určitom veku. Takýmto spôsobom budeme môcť vytlačiť všetkých, ktorí tam nemajú čo robiť. V prvom rade musíme dbať na bezpečnosť matiek s deťmi,“ pokračoval s tým, že mestská polícia môže pokutovať ľudí, ktorí sa nemajú nachádzať na spomenutom detskom ihrisku.

Kde bude nové ihrisko Žihadielko?

Mesto Hnúšťa, ako jeden z desiatich víťazov ihriska Žihadielko od spoločností Lidl Slovensko, muselo určiť presné miesto na výstavbu tohto nového detského ihriska. „Presná lokalita detského ihriska Žihadielko je ulica Francisciho medzi Slovenskou sporiteľňou a základnou školou. Popri banke chceme spraviť nový chodník, spojiť parkovisko s už vybudovaným chodníčkom. Ďalej chceme spraviť menší grafit na detský motív. Nevýhodou je, že sa musia vypíliť asi štyri stromy, no pri ich enormnom počte v okolí to nijako zásadne neublíži,“ priblížil Lebeda.

Na tomto mieste bude stáť nové ihrisko Žihadielko od spoločnosti Lidl Slovensko

Štát im veľmi nepomáha

Ako v závere doplnil primátor mesta, Národná rada Slovenskej republiky (NRSR) prijala nový zákon o základných požiadavkách detského ihriska. „Zaviedli takú vec, že všetky staré detské ihriská s kovovými prvkami a aj také, ktoré si občania samovoľne vybudovali, musí mesto odstrániť, pretože to nie je certifikovaný prvok. Na verejných priestranstvách môžu už byť len prvky, ktoré majú platný certifikát,“ vyjadril sa.

Podľa Lebedu ide týmto krokom len o zháňanie kšeftov pre spoločnosti, ktoré vydávajú certifikáty alebo vyrábajú detské prvky. „Ľudia nám potom hovoria, že čo na tom stálo 2 500 eur, veď niekto od nás by to urobil za 500. Lenže my to od neho nemôžeme kúpiť, pretože nemá platný certifikát,“ dodal primátor na záver.

Zdroj: Roman Lebeda Foto zhotovila spoločnosť CBS Slovensko

Pridaj komentár