K rozvoju turistiky v Hnúšti má prispieť širšia ponuka cyklopožičovne

HNÚŠŤA – Mesto Hnúšťa rozšírilo ponuku cyklopožičovne pri miestnom Turistickom informačnom centre, čo spolu s tradičným cyklobusom sprístupňuje v rámci turistiky historické, banícke a prírodné atraktivity domácim obyvateľom ale aj návštevníkom tohto regiónu. Informovali o tom predstavitelia Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Podľa primátora Hnúšte Romana Lebeda v Hnúšti mohli opäť rozšíriť požičovňu bicyklov, tentokrát vďaka úspešnému projektu mesta, na ktorý získali prostriedky z Rozvojovej agentúry BBSK cez Oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCR) Gemer. Z tohto projektu zakúpili nové bicykle a cyklovozík.

„V súčasnosti máme k dispozícii štyri elektrobicykle vhodné pre seniorov alebo príležitostných cyklistov do náročnejších stúpaní, päť kvalitných krosových bicyklov, ktoré sú vhodné na asfalt i lesné cesty v prírode, niekoľko starších ‚dospeláckych‘ i detských bicyklov na kratšie trasy a cyklovozík pre rodinky s malým dieťaťom,“ konkretizoval primátor.

Výhodná poloha mesta pre výlety

Mesto Hnúšťa má predpoklady pre rozvoj cykloturistiky. Ako hlavná výhoda sa javí poloha mesta na križovatke severo-južnej Cyklomagistrály Liptov – Horehronie – Gemer a Rudohorskej cyklomagistrály pretínajúcej horský región zo západu na východ. V nadväznosti na tieto hlavné trasy si záujemcovia vedia vytvoriť výlety s rôznou náročnosťou po meste a jeho okolí. V samotnej Hnúšti môžeme medzi atraktivity zaradiť Múzeum priemyslu či Múzeum socialistických kuriozít.

Smerom na juh sa v rámci turistiky určite oplatí navštíviť gotické kostolíky v Rimavskom Brezovom, Rimavskej Bani či v Kraskove. Za výhľadom je možné sa vybrať doslova na ktorýkoľvek vrch v okolí mesta. Predovšetkým dominanta mesta – vrch Sinec, ponúka čarovné výhľady na celú Rimavskú dolinu. Malebná dedinka Polom (mestská časť) ukáže zase krásu zabudnutých slovenských horských osád s výhľadom na celý región Gemer.

Cez leto je vyhľadávanou destináciou vodná nádrž Teplý vrch. Z Hnúšte je to po cyklotrasách ideálny celodenný výlet. Cyklobus, ktorý bude v prevádzke aj túto letnú sezónu, bude slúžiť najmä tým, ktorí budú chcieť objavovať cykloturistické ciele v Národnom parku Muránska planina. V súčasnej dobe mesto plánuje konkrétne termíny jázd, ktoré by mali pripadnúť na mesiace júl a august. Cena cyklobusu zostáva aj v roku 2020 platná podľa aktuálneho cenníka čo predstavuje 7 eur na osobu pri obsadení cyklobusu aspoň piatimi osobami.

Ideálne na dovolenku

Ako uviedol Jaroslav Hric, výkonný riaditeľ OOCR Gemer, tento región je úžasným miestom na trávenie dovolenky a plánovanie turistiky. „Nie je preplnený a je neobjavený. Vďaka projektom ako realizovalo mesto Hnúšťa, vieme už toto leto reagovať na zvýšený záujem Slovákov po cestovaní a ponúknuť im služby, ktoré si žiadajú. Zároveň im umožniť spoznávať celý región, nielen jeho najznámejšie lokality,“ poznamenal.

Krajský cyklookoordinátor Peter Halaj doplnil, že „rozvoj cykloturistiky a cyklodopravy v situácii ovplyvnenej ochorením COVID-19 podľa svetových štatistík naberá na popularite. To sa odzrkadľuje nielen pri sčítavaní cyklistov, ale aj na zvýšenom dopyte po bicykloch. BBSK preto oceňuje a podporuje iniciatívy smerujúce k rozširovaniu ponuky cykloproduktov v kraji.“

Kraj podľa neho do budúcnosti plánuje okrem obnovy cykloturistických trás a súvisiacej infraštruktúry aj vytvorenie informačného cykloportálu aj strategické pokrytie rozvoja  cyklodopravy v rámci prípravy koncepčného dokumentu Kostrovej siete hlavných cyklistických koridorov a vypracovanie projektových dokumentácií.

Zdroj: tlačová správa

Pridaj komentár