Ján Balciar zarobil podľa ministra obrany v marci 43 000 eur

RIMAVSKÁ SOBOTA/BRATISLAVA – Približne 43 000 eur zarobil v marci 2020 Ján Balciar, rodák z Rimavskej Soboty, ktorý posledné štyri roky viedol Vojenské spravodajstvo (VS) Ministerstva obrany SR. V relácii televízie Markíza Na telo to uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Môžem povedať, keďže ide o verejne činnú osobu, riaditeľ VS mal napríklad v mesiaci február 12 000 eur v čistom mzdu, čo je oveľa viac, ako má prezidentka, mimochodom. V mesiaci marec, tiež podpísané mojím predchodcom (Petrom Gajdošom, pozn. red.) bola jeho mzda v hrubom 43 000 eur,“ konkretizoval Naď.

V uvedenej sume bola podľa neho zahrnutá aj preplatená dovolenka za minulý rok. „Ale nech sa na mňa nikto nehnevá, 43 000 eur je 43 000 eur. Je nemysliteľné, aby jeden človek mal takéto príjmy,“ dodal minister obrany.

O Jánovi Balciarovi hovorí vo videu TV Markíza minister obrany Jaroslav Naď v čase od 14:40 do 16:25

J. Naď ďalej povedal, že Balciar podľa neho neriadil VS štandardne a bolo tam veľmi veľa otázok. „Svojou činnosťou, vrátane jeho aktivít voči rôznym politikom v minulosti výrazným spôsobom podkopával dôveryhodnosť VS,“ skonštatoval Naď.

Majetok v hodnote tri milióny eur

Ako v relácii Ráno nahlas portálu Aktuality.sk uviedol investigatívny novinár Martin Turček, celková hodnota Balciarovho majetku je okolo troch miliónov eur a nikdy nebol reálne vysvetlený. „On sám tvrdí, že výdavky jeho rodiny boli len vo výške 1,5 milióna eur vrátane bežných výdavkov. Z toho jasne vyplýva, že veľa nehnuteľností kúpil pod cenu. Podľa našich informácií kúpil pod cenu najmä apartmány na Táľoch,“ konkretizoval Turček.

Spomínané apartmány podľa neho Balciar kúpil vraj za 30 000 až 40 000 eur, hoci ich trhová hodnota mala byť až 100 000 až 150 000 eur. „Polícia nevedela povedať, akým spôsobom to preverila. Tvrdila len, že vyšetrovanie je neverejné,“ doplnil Turček s tým, že závery polície sa budú ešte skúmať a prípadom sa bude zaoberať i minister vnútra.

Balciara preverovala aj polícia, ktorá celú vec uzavrela s tým, že jeho príjmy a príjmy jeho manželky prevyšovali hodnotu majetku, ktorý vlastnia. Podľa Turčeka ale hodnota majetku Balciara a jeho rodiny prekračuje súhrn jeho príjmov. Podľa zistení Aktualít navyše došlo k skokovému nárastu Balciarovho platu zhruba pred rokom, práve v čase, keď pred poslancami Národnej rady (NR) SR vysvetľoval svoj majetok.

Balciarov majetok podľa Aktualít konkrétne zahŕňa napríklad 15 apartmánov na Táľoch, apartmán v Chorvátsku, byty a domy v Rimavskej Sobote či nedávno predaný byt v bratislavskom Ružinove. Jeho syn vlastní v Ružinove luxusný penthouse, teda rozľahlý byt na najvyššom poschodí bytovky.

Balciar: Nie je pravda, že môj príjem stúpol v čase podozrenia

V stanovisku, ktoré Ján Balciar poskytol Aktualitám, sa bráni, že nie je pravda, že by jeho príjem stúpol práve v čase, keď vznikli podozrenia týkajúce sa majetku jeho osoby a rodiny. Portál obvinil, že zavádza a účelovo vytvára klamlivé konštrukcie, ktoré im vyhovujú, aby ho očiernili.

Môj príjem poznáte len za prvé tri mesiace tohto roku a to z dôvodu, že som bol verejný funkcionár. V predchádzajúcom období som verejný funkcionár nebol, preto môj príjem nepoznáte,“ zdôraznil Balciar.

Aj v minulosti sa vyhradzoval proti podobným obvineniam. V rozhovore pre televíziu TA3 uviedol, že jeho rodina vždy vhodne investovala a dlhé roky bol v riadiacich funkciách, čomu zodpovedal i jeho príjem. Zdôraznil, že pracovala aj jeho manželka i celá rodina a legálne získané prostriedky investovali do nehnuteľností, ktoré považuje za najlepší spôsob chránenia si svojho majetku.

Svoj majetok a spôsob jeho nadobudnutia opakovane obhájil aj pred parlamentnými výbormi Národnej rady SR. Možnú trestnú činnosť v prípade jeho osoby nezistila ani Národná kriminálna agentúra (NAKA), ako informoval napríklad portál Topky.sk.

Ján Balciar je rodák z Rimavskej Soboty, kde navštevoval základnú aj strednú školu. V štúdiu pokračoval na Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre. Od roku 1987 až do roku 2003 bol policajt.

Pôsobil okrem iného ako vedúci oddelenia násilnej kriminality Odboru kriminálnej polície Okresného veliteľstva Policajného zboru v Rimavskej Sobote. V roku 2003 sa stal profesionálnym vojakom. Minister obrany ho určil na plnenie úloh organizačných zložiek VS, kde pôsobil vo viacerých pozíciách. Jeho riaditeľom bol od apríla 2016 do konca marca 2020, keď na vlastnú žiadosť odišiel.

Zdroje: Na telo, Aktuality.sk, Ráno Nahlas, rimavskasobota.skwikipedia.sk ,Foto: ilustračné

Pridaj komentár