Krásna Hôrka nebude podľa ministerky kultúry hotová možno ani v r. 2025

Smutným symbolom Krásnej Hôrky je posledné roky žeriav

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Ani rok 2025 nemusí byť konečným termínom, kedy bude dokončená rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka pri Rožňave, ktorý je už deviaty rok zatvorený. Uviedla to ministerka kultúry Natália Milanová v podcaste Ráno nahlas portálu Aktuality.sk.

Ministerka spomenula Krásnu Hôrku spolu so Slovenskou národnou galériou (SNG). „Napriek tomu, že by som veľmi chcela, aby sme za štyri roky dokázali otvoriť ich brány, ešte v prípade SNG by som si dovolila povedať, že by sa to mohlo podariť. V prípade Krásnej Hôrky by som bola o niečo skeptickejšia,“ podotkla ministerka.

Dôvodom na jej pesimizmus ohľadom Krásnej Hôrky sú informácie, ktoré si podľa vlastných slov vyžiadala hneď po príchode na ministerský post. „Dozvedela som sa, že vlastne sme vo fáze ukončeného verejného obstarávania na zhotoviteľa prác. To znamená, že opäť sme niekde na začiatku,“ konštatovala Milanová.

Z tohto dôvodu si v dnešnej dobe a situácii podľa vlastných slov netrúfa povedať, že Krásna Hôrka bude v uvedenom roku hotová. O to viac sa však poteší, keď rekonštrukcia bude dokončená.

Žeriav v celej jeho „kráse“

Ministerka tiež spomenula, že počas oboch projektov došlo k viacerým pochybeniam a možno aj zlým rozhodnutiam. „Ale myslím si, že už teraz je ten proces nastavený tak dobre, hoci bude musieť ešte podliehať kontrolám, že už čo bolo, bolo a pozerajme sa vpred,“ povedala.

Odpovedi na otázku moderátora, kto sa spomínaných chýb dopustil, sa však vyhla. „Každý kto robí, robí chyby. Niektoré sa robia zámerne, niektoré z nevedomosti. Neviem presne odhadnúť, ktoré chyby boli urobené na základe čoho, takže nerada by som súdila,“ uzavrela Milanová.

Niekoľko nedodržaných termínov dokončenia obnovy

Krásna Hôrka vyhorela 10. marca 2012 a avizované termíny jej dokončenia sa už niekoľkokrát posúvali. Vtedajší minister kultúry Daniel Krajcer krátko po požiari avizoval sprístupnenie niektorých častí pamiatky už na jeseň 2012, napokon sa tak nestalo dodnes (máj 2020).

V lete 2018 navštívila Krásnu Hôrku ministerka kultúry Ľubica Laššáková, ktorá vyjadrila nádej, že hrad by mohol byť sprístupnený do troch rokov (teda v roku 2021), čo dnes už tiež nie je reálne.

Drevené lešenie už počas rokov stihlo zošedivieť

V januári 2020 informovalo vedenie Slovenského národného múzea (SNM), že od konca roka 2021 by mali byť postupne dokončované jednotlivé časti hradu. Následne v roku 2023 SNM očakáva dokončenie rekonštrukcie horného hradu a následné sprístupnenie celej Krásnej Hôrky verejnosti.

Dodržanie tohto plánu je však vzhľadom na doterajšie okolnosti otázne. Za spomenutie stojí aj fakt, že zmienku o dokončení opravy hradu nenájdeme ani v programovom vyhlásení vlády.

Zdroj: Ráno nahlas, Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “Krásna Hôrka nebude podľa ministerky kultúry hotová možno ani v r. 2025”

  1. Pingback: KRÁSNA HÔRKA NEBUDE OPRAVENÁ ANI V ROKU 2025 ~ Magazín Slovensko

Pridaj komentár