Na Okresnom súde v R. Sobote sa bude tento týždeň riešiť i týranie či vydieranie

RIMAVSKÁ SOBOTA – Okresný súd v Rimavskej Sobote bude v dňoch od 25. 5. 2020 do 29. 5. 2020 prejednávať celkovo 14 prípadov. Uvádza sa to na webovej stránke Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky (MSSR).

V prvý a tretí deň týždňa nie sú naplánované žiadne pojednávania. Naopak, v utorok 26. 5. 2020 sú pojednávania dva. V jednom z nich ide o podmienečné prepustenie. Druhé je o fyzickom napadnutí podľa § 364 odseku 1 písmena a) Trestného zákona. Obvinené sú v tomto prípade dve osoby.

Najvyťaženejším dňom pre sudcov bude štvrtok 28. 5. 2020, keď sa uskutoční až 11 pojednávaní, z ktorých sú tri týkajúce sa podmienečného prepustenia. V tento deň sa bude riešiť aj uloženie ochranného psychiatrického liečenia či ublíženie na zdraví z nedbanlivosti na chránenej osobe, vďaka ktorému si môže obvinený odsedieť od 6 mesiacov až po dva roky vo väzení. O tomto trestnom čine hovorí § 157 ods. 1, ods. 2 písm. a) Trestného zákona.

Azda najzávažnejším trestným činom, ktorý sa bude riešiť v ten istý deň, bude týranie blízkej alebo zverenej osoby z osobitného motívu. Za tento čin podľa § 207 ods. 1, odsek 3 písm. b) Tr. zákona môže dostať odsúdený od sedem do pätnásť rokov. Rovnako vysoký, až dvojročný trest môže dostať ďalšia osoba, ktorá sa previnila krádežou a za posledných dvanásť mesiacov obdobný čin spáchala.

Z týrania zverenej alebo blízkej osoby závažnejším spôsobom konania je obvinená aj ďalšia osoba, ktorá za to môže byť odsúdená rovnako na trest od sedem až do pätnásť rokov. Nasledujúce pojednávanie bude zamerané na ohrozenie pod vplyvom návykovej látky, kde obvinená osoba môže byť odsúdená na jeden rok. Posledným pojednávaním v tomto dni bude obvinenie osoby, ktorá je podozrivá zo zničenia cudzieho majetku a spôsobenia malej škodu. Odsúdená môže byť až na jeden rok.

V posledný deň jedno pojednávanie

V piatok 29. 5. 2020 sa uskutoční len jedno pojednávanie. Pôjde o osobu, ktorá je obvinená z vydierania chránenej osoby, za čo si môže odsedieť minimálne štyri a maximálne až desať rokov.

Zdroj: MS SR  Foto: Matej Hank, Sobotnik.sk

Pridaj komentár