Okres Poltár má dlhodobo najmenej pracovných ponúk v SR

POLTÁR – Najmenej pracovných ponúk eviduje zamestnanecký portál Profesia.sk takmer každý rok pre okres Poltár. V ekonomickom podcaste Index, ktorý vydáva web Sme.sk, o tom informovala PR manažérka Profesia.sk Nikola Richterová.

„Za polrok tam evidujeme okolo tisíc pracovných ponúk. V porovnaní s inými okresmi je to veľký rozdiel,“ podotkla Richterová. Podľa nej v iných okresoch to býva aj päť či šesť krát viac. Spomenula tiež, že celkovo najviac pracovných ponúk je v Bratislavskom kraji, naopak, dlhodobo najmenej ich je v Prešovskom a Banskobystrickom kraji.

Podľa aktuálnych údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR bola v marci nezamestnanosť v Poltárskom okrese na úrovni 10,59 %. Prevyšovala tak priemer kraja (7,12 %) i celej SR (5,19 %). V okrese bolo v tomto období dokopy 1096 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Aktuálne v ňom zamestnávatelia na portáli Profesia.sk inzerujú dovedna 165 pracovných ponúk.

Bývalá vláda: vzniklo 501 pracovných miest

Na výjazdovom rokovaní vlády SR v Kokave nad Rimavicou koncom augusta 2019 sa vtedajší premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pochválil úspešnosťou akčného plánu rozvoja okresu Poltár i prírastkom nových pracovných miest v regióne.

„„Naším hlavným cieľom, keď sme prijímali akčný plán pre okres Poltár, bolo vytvoriť do roku 2020 celkovo 750 nových pracovných miest. S potešením môžem konštatovať, že už k 30. júnu 2019, aj s podporou regionálneho príspevku z akčného plánu a európskych fondov, bolo vytvorených 501 miest,“ konkretizoval vtedy Pellegrini. Nezamestnanosť v rámci okresu bola v tom čase 9,5 %.

Podľa údajov Štatistického úradu SR žilo v Poltárskom okrese ku koncu roka 2019 zhruba 21 400 obyvateľov. Radí sa tak medzi najmenšie okresy na Slovensku. Jediným mestom je v ňom okresné sídlo.

Zdroj: Index, wikipedia.sk, upsvr.gov.sk, Sobotnik.sk. Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár