R. SOBOTA: Karanténne centrum pre bezdomovcov funguje už mesiac

RIMAVSKÁ SOBOTA – Už viac ako jeden mesiac, od 2. 4. 2020, funguje v Rimavskej Sobote karanténne centrum pre ľudí bez domova a pre tých, ktorí karanténu nemôžu stráviť doma. Toto miesto sa nachádza v nocľahárni na Hviezdoslavovej ulici. Informáciu potvrdil pre Sobotnik.sk Pavel Lacka.

„Ubytovanie je rozdelené do dvoch častí, na muži a ženy. Každá strana má po tri sprchy a spoločné toalety. Bežne tam máme dvoch či troch klientov, pretože momentálne to je na báze dobrovoľnosti,“ uviedol Lacka s tým, že bezdomovci si musia zaplatiť menší poplatok za noc, no počas dňa sa tam môžu zdržiavať zadarmo. Ako ďalej dodal, priestory dezinfikujú raz za týždeň v podobe utierania kľučiek či spŕch. V Rimavskej Sobote je podľa našich údajov približne 90 bezdomovcov.

Ako sme vás prednedávnom informovali, podobné karanténne centrum zriadili aj v susednom Lučenci, kde sú schopní ubytovať až 20 klientov. Podľa informácii na stránke mesta Lučenec, takéto centrum by sa malo povinne nachádzať v každom meste, ktoré má viac ako 20 000 obyvateľov.

V Rimavskej Sobote sa už jedno karanténne centrum nachádza. Funguje na Strednej odbornej škole technickej a agropotravinárskej (SOŠTaP) a slúži pre repatriantov, ktorí sa vracajú zo zahraničia. V centre už ubytovali 40 navrátilcov a ani u jedného sa ochorenie COVID-19 nepotvrdilo. Druhá skupina repatriantov už priestory školského internátu na škole opustila a podľa riaditeľky Dagmar Vašovej by ďalší mali prísť v priebehu budúceho týždňa.

Pridaj komentár