R. SOBOTA: Poslanci schválili rozpočet, schôdza sa zasa menila na frašku

RIMAVSKÁ SOBOTA – Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) v Rimavskej Sobote sa zišli na svojom májovom zasadnutí. Najdôležitejším bodom bol rozpočet mesta, ktorý R. Sobota stále nemá. Radní ale hovorili aj o prenájme mestskej poľnohospodárskej pôde, vytvorení kaviarne v Mestskej kolkárni či predaji dreva na pni v mestských lesoch.

Nový poslanecký klub

V úvode primátor Jozef Šimko informoval, že traja poslanci, Štefan Baláž, Jozef Tóth a Anna Šimková sa rozhodli založiť nový poslanecký klub Za rozvoj Rimavskej Soboty. Jeho predsedom bude Tóth.

Súťaž na prenájom poľnohospodárskej pôdy

V majetkoprávnych otázkach vedúci majetko-právneho oddelenia Mestského úradu (MsÚ) R. Sobota Štefan Petrík informoval o nutnosti vypísať verejnú obchodnú súťaž (VOS) na prenájom poľnohospodárskej pôdy mesta (zhruba 450 hektárov).

Poslanec Štefan Tankó v tejto súvislosti navrhol zmeniť podmienky VOS na tzv. bodovací systém, kde by uchádzači získavali body za splnenie rôznych kritérií, napr. vytvorenie pracovných miest v meste. Pri prenájme tak podľa neho nebude dochádzať k rôznym špekuláciám a mesto by mohlo získať viac než len peniaze za nájom.

Viceprimátorka Andrea Andrášiová podotkla, že jedno z nových kritérií, týkajúce sa sídla uchádzača v R. Sobote, môže byť diskriminujúce. Primátor s ňou súhlasil a dodal, že doteraz rozhodovala o víťazovi súťaže len najvyššia cena, ale za nových podmienok sa môže stať, že vyhrá uchádzač, ktorý ponúkne nižšiu cenu ako iné subjekty, avšak získa body za iné kritériá.

Ja s týmito kritériami vôbec nesúhlasím. Pokiaľ by ste to odsúhlasili, podávam podnet na Okresnú prokuratúru na prešetrenie tohto návrhu. Je to diskriminačné a docielili by sme to, že do pokladne mesta dostaneme len polovicu finančných prostriedkov,“ uviedol primátor.

Poslanec Roman Vaľo však na primátorove námietky reagoval, že mesto ako vyhlasovateľ môže súťaž kedykoľvek zrušiť a zopakovať ju, ak by zistilo nejaké špekulatívne dôvody cenovej ponuky. Spomenul tiež, že multikriteriálne podmienky začínajú byť vo verejných obchodných súťažiach štandardné a napokon aj tak bude o víťazovi rozhodovať MsZ.

Minimálna výška nájmu bola napokon stanovená na 157,12 eura za hektár na rok v katastrálnom území R. Soboty a na 160,08 eura v katastri Tomašovej. Doba nájmu bude päť rokov s možnosťou predĺženia už po štyroch rokoch, ak si nájomca bude plniť všetky povinnosti.

Bude v kolkárni kaviareň?

Nasledoval bod, ktorý sa týkal verejnej obchodnej súťaže na zriadenie kaviarne v priestoroch Mestskej kolkárne. Ide o záležitosť ktorou sa už poslanci zaoberali aj v minulosti.

„Nie som si istý, či týmto nezlikvidujete jednu dobre fungujúcu kolkáreň,“ podotkol na margo návrhu Šimko. Podľa neho sa do súťaže nik neprihlási, pretože tam bude mať nízku tržbu, prípadne po dvoch-troch mesiacoch od zmluvy odstúpi.

Povedal tiež, že terajší správca kolkárne Attila Rábely má v kolkárni veľa vlastného zariadenia a o kolkáreň sa dobre stará. „Je to politické rozhodnutie, pretože chcete zlikvidovať Rábelyho, ktorý bol šéf petičného výboru,“ zdôraznil primátor.

Reagoval na to poslanec Jaroslav Matzenauer, podľa ktorého nejde o žiadnu pomstu. „Nechceme nič zničiť, ale zatraktívniť Mestskú záhradu, ponúknuť ľuďom niečo krajšie,“ poznamenal. Ako doplnil poslanec Roman Vaľo, kolkárov a šachistov sa súťaž nijako nedotkne, pretože sa netýka ich priestorov. Do súťaže sa podľa neho môže navyše prihlásiť aj Rábely.

Zo strany poslancov tiež odznelo, že kolkáreň môže do ukončenia VOS otvárať a zatvárať správca športovísk Technických služieb mesta (TSM). To však popudilo ich riaditeľa Tibora Barta. „Nám robota len pribúda a pribúda a ešte nám chcete prišiť aj kolkáreň,“ reagoval.

Predaj dreva na pni

Ako ďalšia odznela informácia o výsledku VOS na predaj drevnej hmoty na pni v objeme 6000 kubických metrov. Ako informovala vedúca odboru rozvoja mesta MsÚ Eva Muráriková, kritériom hodnotenia bola najvyššia cena. Oznam o VOS mesto zverejnilo vo viacerých médiách, podľa Murárikovej sa ale prihlásil len jeden uchádzač. Ten však ponúkol za meter kubický len 42 eur z dôvodu koronakrízy, čo je menej ako najnižšia možná cena v podmienkach súťaže, stanovená na minimálne 50 eur.

Ako následne povedal hlavný kontrolór mesta Mikuláš Csirmaz, mesto by túto ponuku nemalo prijať, pretože by sa porušili podmienky VOS a tým aj platná legislatíva. Primátor následne celý bod stiahol z rokovania. „Nemám iné východisko, lebo sa nájde nejaký dobrák a podá na mňa 14. trestné oznámenie,“ konštatoval Šimko sarkasticky.

Ihneď nato však poslanci začali rokovať o podmienkach novej VOS, teda hlavne o zníženej cene. Tú navrhol poslanec Ivan Hazucha na úrovni okolo 40 eur, s čím ostatní súhlasili. Zmenili aj termín ťažby, výherca bude môcť ťažiť nielen do konca roka, ale až do konca marca 2021. Ostatné podmienky zostali v pôvodnej podobe.

Poslanci si znížili odmeny

Nasledoval bod o znížení odmien poslancov. Tie budú nižšie o 50 percent s účinnosťou od platnosti príslušného uznesenia a toto opatrenie má zatiaľ trvať do konca roka. „Vzhľadom na to, že rozpočet mesta je napätý a aj príjmy mesta sú veľmi napäté a neustále sa ich predpoklad znižuje, musíme pristupovať k úsporným opatreniam,“ podotkol Vaľo a doplnil, že občanov, ktorí sú členmi mestských komisií, sa toto opatrenie netýka.

Primátor sa vyjadril, že toto zníženie považuje za korektné a pripomenul, že on už dva mesiace poberá len minimálnu mzdu (je totiž poslancom parlamentu, takže viac zo zákona za inú funkciu nemôže dostávať, pozn. red.).

Dlhé rokovanie o rozpočte

Najdôležitejším bodom bolo schvaľovanie rozpočtu na aktuálny rok. Ako informoval vedúci ekonomického odboru rozvoja mesta MsÚ Miroslav Bielak, pri jeho zostavovaní museli reagovať na aktuálnu koronakrízu a znížiť príjmovú aj výdavkovú časť. Dodal, že hlavným výpadkom sú podielové dane.

Návrh rozpočtu zo strany mesta však bol, podobne ako v minulosti, podstatne upravený klubom Odvážme sa zrýchliť. Tlmočil ho poslanec a predseda finančnej komisie Michal Demeter. Bolo tam napríklad škrtnutie nákladov na propagačné materiály a predmety pre oficiálne návštevy mesta, keďže z dôvodu koronakrízy nie sú potrebné. Ďalšie úspory by mali byť pri nákladoch na organizovanie jarmoku či plate správcu kolkárne, kde chce mesto časť priestorov prenajať.

Náklady by sa mali ušetriť aj pri pokračovaní plánovanej investičnej bytovej výstavby (IVB) na Sobôtke, alebo strážení areálu kasární mestskou políciou namiesto strážnej služby. Pôvodný rozpočet bol podľa Vaľa tvorený na dobré časy, ale dnes je situácia iná. „Čaká nás veľmi negatívny scenár výberu podielových daní, musíme sa na to pripraviť. V tomto prípade netreba politikárčiť, ale postaviť sa k tomu s triezvou hlavou,“ apeloval.

V následnej rozprave poslanci diskutovali o viacerých aspektoch návrhu, odzneli napríklad pripomienky k zamýšľanému presunutiu Gemerských zvestí/Gömöri Hírlap a Turistického informačného centra pod Mestské kultúrne stredisko (MsKS), ako aj k dočasnému presunutiu prostriedkov na IBV do rezervného fondu.

Podľa primátora bol návrh poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť zlý, zastavuje rozvoj mesta a preto ho nebude môcť podpísať. Nepáčilo sa mu tiež, že poslanci podľa neho chcú prakticky zrušiť vydávanie novín. Podobne sa vyjadrila i riaditeľka MsKS Milana Jutková, podľa ktorej v jej inštitúcii nie sú žurnalisti, ktorí by mohli písať články do novín. Ako dodal primátor, v skutočnosti by  pre takýto rozpočet musel prepustiť päť ľudí z novín a TIC, keďže návrh ráta s kumuláciou funkcií.

Hádky a osočovanie

Diskusia, ako tradične, skĺzla do hádok, emotívnych vystúpení, osobných útokov a vzájomného obviňovania medzi poslancami. Okrem tradičného vinenia z brzdenia rozvoja mesta či na druhej strane neefektívneho míňania peňazí sa hádka stočila aj na šport v meste a spôsoby jeho podporovania.

Vy poslanci brzdíte rozvoj mesta, to je môj názor. Spamätajte sa, lebo o rok vás odtiaľto občania lopatami vyženú! Odkedy ste pri moci, Rimavská Sobota chátra, nerobíme nič! To hovorím vám, pán Vaľo,“ vyslovil sa Šimko.

Pán primátor, vy ste majster sveta v zavádzaní. Dajte si už to brzdenie rozvoja mesta do šuflíka, toto sem nepatrí. My sme spravili návrh zmeny rozpočtu tak, aby sa šetrilo, ako odporúčal hlavný kontrolór,“ oponoval mu poslanec Matzenauer s tým, že brzdou rozvoja mesta je práve primátor.

Rozdielne návrhy mesta a poslancov, napokon kompromis s neistým výsledkom

Návrh mestského rozpočtu pôvodne rátal s prebytkom 39.000 eur, poslanecký návrh až s 300.000 eurami. „Je to, samozrejme, veľký prebytok, ale zastavíte rozvoj mesta. Tento rozpočet, čo vy predkladáte, je cesta do pekla,“ podotkol primátor.

Napokon, po zhruba dvojhodinovej debate plnej emócií poslanci s primátorom začali spoločne preberať jednotlivé „problémové“ položky rozpočtu jednu po druhej a po prestávke dospeli ku kompromisnému návrhu.

Noviny i TICka tam zostávajú v pôvodnej podobe, opravy v niektorých kultúrnych domov sa presúvajú na budúci rok. Na futbal pôjde z rozpočtu 150 000 eur, iné športy dostanú dokopy 30 000 a HKM ďalších 20 000 eur. Poslanci pridali aj na kultúru 15 000 eur.

Kameňom úrazu rodiacej sa dohody medzi primátorom a poslancami sa nakoniec stala opäť kolkáreň, kde poslanci nechceli schváliť navýšenie prostriedkov na prevádzkové náklady a plat správcu z 18 500 eur na 27 500 eur a žiadali primátora, aby do ukončenia súťaže v kolkárni niekoho zamestnal na dohodu. „Ja v tom prípade nepodpíšem rozpočet,“ avizoval Šimko.

Poslanci však následne na záver zasadnutia rozpočet aj tak schválili. Ráta s celkovými príjmami vo výške viac ako 18,7 milióna eur a prebytkom takmer 93 000 eur. „Rozpočet ste schválili, zvážim, ako budem postupovať,“ pozmenil primátor svoje pôvodné kategorické stanovisko o nepodpísaní.

Týmto bodom bolo zasadnutie dočasne prerušené, pokračovať by malo budúci týždeň v utorok (2. 6. 2020) o 14:00.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár