Stredné školy prijímajú po novom, prihlášky treba podať do 15. mája

RIMAVSKÁ SOBOTA – Koronakríza v tomto roku ovplyvnila aj spôsob prijímania žiakov na stredné školy. Tradičné prijímacie pohovory nahradilo prijímacie konanie, v ktorom na základe kritérií vydaných Ministerstvom školstva (MŠ) SR budú žiakom vypočítané body z koncoročného vysvedčenia 8. ročníka a polročného vysvedčenia 9. ročníka.

Stredné školy na základe nimi vydaných kritérií a rešpektujúc nariadenia MŠ SR oznámia poštou, na výveske, alebo elektronicky prijatie resp. neprijatie žiaka podľa dosiahnutého počtu bodov z vysvedčení, ale aj predmetových olympiád do 29. mája 2020. Zákonný zástupca žiaka je následne povinný do 4. júna oznámiť strednej škole záväzné nastúpenie, resp. nenastúpenie žiaka do 1. ročníka.

Do 15.mája 2020 si môže každý deviatak podať dve prihlášky na vzdelávanie na dve stredné školy a piatak na osemročné gymnázium. Prihlášku na vzdelávanie doručí cez informačný systém základnej školy (napr. EduPage), odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu alebo poštou na adresu strednej školy.

Na ZŠ P. Dobšinského zvládli nový proces bez problémov

Na detaily zvládnutia tohto procesu sme sa opýtali vedenia Základnej školy (ZŠ) P. Dobšinského v R. Sobote. „Nebolo pre nás veľmi náročné vykonať potrebné záležitosti, pretože správnou komunikáciou a vzájomným rešpektom sa aj ťažšie situácie lepšie zvládajú. Z nášho pohľadu je uvedený postup motivačný pre tých žiakov, ktorí sa snažili dosiahnuť čo najlepšie výsledky počas ich štúdia na základnej škole,“ uvádza sa vo vyjadrení, ktoré portálu Sobotnik.sk poskytla riaditeľka ZŠ Erika Demková a výchovná poradkyňa Lucia Hrončeková.

Ako dodali, pre tých žiakov, ktorí dosiahli horšie záverečné hodnotenia a vkladali nádej do prijímacích pohovorov, je možno tento proces neočakávaný. „Je priskoro vyjadrovať sa k priebehu tohtoročných prijímacích konaní, keďže sa ešte len budú konať, ale dúfame, že sa všetci žiaci umiestnia podľa svojich predstáv a očakávaní. Budeme im v tom čo najviac nápomocní,“ konštatovali pedagogičky.

Gymnázium I. Kraska prijme takmer sto študentov

Jednou zo stredných škôl v meste, kam môžu smerovať kroky terajších žiakov základných škôl, je Gymnázium Ivana Kraska – Ivan Krasko Gimnázium. Podľa slov jeho riaditeľky Miriam Szántóovej pre školský rok 2020/2021 môže škola prijať do prvého ročníka s vyučovacím jazykom slovenským celkovo 50 deviatakov a 24 piatakov. Do triedy s vyučovacím jazykom maďarským ďalších 23 deviatakov.

„Deviataci, ktorých riadne vyplnená prihláška bude doručená na školu do 19. mája 2020, budú zaradení do výsledkovej listiny prijímacieho konania na základe súčtu bodov získaných za ich študijné výsledky z predmetov Slovenský jazyk a literatúra, Matematika, Anglický jazyk, Biológia, Dejepis, Fyzika, za výborný prospech na základnej škole, za výsledky v Predmetových olympiádach a za celonárodné a medzinárodné umiestnenia,“ ozrejmila riaditeľka.

Doplnila, že na základe výsledkov prijímacieho konania bude zostavené poradie uchádzačov – výsledková listina podľa celkového počtu získaných bodov a označením o prijatí, resp. neprijatí uchádzača. Následne do 29. mája 2020 riaditeľka rozhodne o prijatí alebo neprijatí žiaka na základe výsledkov prijímacieho konania. Všetky pokyny sú zverejnené na www.gymrs.sk.

Naša škola ponúka kvalitnú prípravu pre štúdium na vysokej škole a do života. Žiak získa široké spektrum znalostí a zároveň si môže osvojiť mnoho praktických zručností, ktoré využije pri výkone svojho vysnívaného povolania. Vzájomná úzka spolupráca učiteľov a študentov prispieva k výbornej každodennej atmosfére v rámci celého školského kolektívu,“ zakončila Szántóová.

Prijímacie konanie na osemročné gymnázium bude prebiehať od 15. júna 2020. Prihlášky si však piataci musia podať do 15. mája.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár