ŽÍP: V gotickom kostole prebehol archeologický výskum

ŽÍP – V gotickom kostole reformovanej cirkvi v obci Žíp (okres Rimavská Sobota) prebehol archeologický výskum pod vedením Alexandra Botoša, archeológa Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote. Na základe tohto výskumu sa im podarilo dokázať existenciu románskeho kostola, ktorý stál na mieste toho terajšieho.

„Robíme sondážny archeologický výskum a otvorili sme tri sondy, v ktorých sa nám podarilo odkryť základy staršieho románskeho kostola. Vedelo sa to aj predtým vďaka prvkom, ktoré sa dajú zaradiť do neskororománskeho obdobia. Prelínalo sa to už aj s gotikou a bol datovaný do záveru 13. storočia,“ uviedol Botoš.

Exteriér gotického kostola v Žípe

Ako ďalej archeológ priblížil, v kostole sa zachovali aj staré maľby na stenách (fresky) zo 14. storočia. „Zaujímavosťou je, že kostol patrí od reformácie reformovanej cirkvi, čiže kalvínom, ktorí istú časť kostola, presbytérium, zamurovali, keďže ho z liturgického hľadiska nepotrebovali a používali ho ako sklad,“ doplnil.

Kostol patrí k jedným z najskvostnejších predstaviteľov gemerskej gotickej architektúry. „Rovnako ako tu, aj v Kraskove sa nachádza gotický kostol a tiež tam bol objavený starší,“ dodal na záver Botoš.

Obec Žíp leží na juhu rimavskosobotského okresu medzi Bátkou a Rimavskou Sečou. Dedina má 255 obyvateľov a okrem gotického kostola sa v nej nachádzajú aj ruiny klasicistického kaštieľa z polovice 19. storočia. V minulosti to s určitosťou bola pýcha Žípu. No v súčasnosti je prerastený kermi a miestni občania, bohužiaľ, využívajú okolie zrúcaniny ako skládku odpadu.

Zdroj: Alexander Botoš  Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár