Futbalová akadémia v Lučenci je stále nejasná, DVTK neodpovedal na list mesta

LUČENEC – Futbalová akadémia v Lučenci, o ktorej zriadení rokovala samospráva s maďarským partnerom DVTK Miškovec, nie je ani po 19 mesiacoch od začiatku rokovaní bližšie k realizácii. Mesto nemá v tejto veci od maďarskej strany v posledných mesiacoch žiadne nové informácie. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré odzneli na poslednom rokovaní lučeneckého mestského zastupiteľstva (MsZ).

Túto tému na zasadnutí otvorila poslankyňa Rút Olšiaková, ktorá sa vedenia mesta opýtala na závery rokovaní o futbalovej akadémii, kto za mesto rokuje a či vôbec ešte je šanca na jej zriadenie v meste. „Kedy by sme mali poznať už definitívny výsledok? Pýtajú sa na to aj rodičia futbalistov,“ podotkla Olšiaková.

Odpovedal jej viceprimátor Pavol Baculík, podľa ktorého mesto nedostalo na tieto otázky od maďarskej strany žiadnu spätnú väzbu. „V januári sme napísali na DVTK list, či ešte javia záujem. Na ten list nám neodpovedali, možno do toho zasiahla aj korona. My sme otvorení, aby sme do rokovania s DVTK vstúpili. Nezavrhli sme to, ponúkli sme im všetky veci, ako som vás v decembri o týchto rokovaniach informoval,“ ozrejmil Baculík.

Zamrznuté rokovania

Ako viceprimátor uviedol ešte na februárovom zasadnutí MsZ, keď sa táto vec takisto preberala, posledné rokovania s DVTK o zriadení futbalovej akadémie sa uskutočnili v minulom roku. „Tam sme sa dozvedeli, že už uzatvorili zmluvu s FC Košice a je ich priorita, aby sa dostali do prvej ligy,“ objasnil vtedy viceprimátor.

Dodal však, že Maďari nezatvorili dvere ani pre Lučenec a chceli mesto znova navštíviť, pričom metropola Novohradu by podľa neho mohlo byť nejakou farmou 1. FC Košice. K tejto návšteve však podľa informácií, ktoré odzneli na poslednom zasadnutí MsZ, evidentne dodnes nedošlo.

Sľubovaná investícia

Podľa už predtým medializovaných informácií celková výška investície na zriadenie futbalovej akadémie mala dosiahnuť úroveň zhruba štyri milióny eur a DVTK ju pôvodne chcel zriadiť v Rimavskej Sobote, samospráva však jeho podmienky odmietla ako neakceptovateľné.

Maďarská vláda ešte v minulosti prijala zákon, na základe ktorého môže poskytnúť finančnú pomoc pre akadémie mimo územia Maďarska. Na Slovensku tak bola podporená futbalová akadémia v Dunajskej Strede (Dunaszerdahely Sport Akadémia). Ďalšie akadémie vznikli v Rumunsku, Srbsku či Chorvátsku.

Zdroj: MsZ Lučenec, Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár