Novohrad

HALIČ: Železničný domček bude múzeom i informačným centrom

HALIČ – Informačným centrom a múzeom približujúcim históriu niekdajšieho železničného spojenia s Lučencom bude zrekonštruovaný strážny železničný domček v obci Halič, ktorý dnes (3. júna 2020) oficiálne sprístupnili zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a miestnej samosprávy. Súčasne bude domček i východiskovým bodom na prechádzku zameranú na oboznámenie sa s dielom maliara Tivadara Kosztku Csontváryho.

Myšlienku rekonštrukcie železničného domčeka vníma starosta obce Alexander Udvardy ako pozitívny krok k zviditeľneniu obce na turistickej mape Novohradu. „Do Haliče dnes láka návštevníkov najmä Haličský zámok. Pozornosť si zaslúži aj Csontváryho galéria v prírode. Práve objekt strážneho železničného domčeka nám prišiel ako ďalšie možné zastavenie pre túto galériu. Obec ho zachránila takpovediac v ‚hodine dvanástej‘ vďaka finančnej pomoci vo výške 9000 eur od Rozvojovej agentúry BBSK,“ podotkol starosta.

Doplnil, že o správnosti tejto záchrany ho presviedčalo aj nadšenie všetkých spolupracovníkov, ktorí sa na obnove podieľali a poskytli obci buď pomoc, ale tiež predmety a materiály, ktoré tvoria súčasť železničnej expozície v samotnom domčeku.

Ako pokračoval predseda BBSK Ján Lunter, na tomto mieste sa prepája história železnice s históriou umenia a umelca, ktorý si na našom území právom zaslúži viac pozornosti. „Zaujímavé je, že ju môžu objavovať ľudia na bicykloch, čo celému projektu dodáva ešte ďalší rozmer. Verím, že zrekonštruovaný železničný domček i prírodná galéria budú pre návštevníkov lákadlom a príjemným zastavením pri spoznávaní krás Novohradu,“ uviedol.

Podľa Zuzany Jóbovej z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus región Novohrad stále viac dokazuje, že má svoje nezameniteľné miesto v turistickej ponuke BBSK. „Je to región, ktorý stavia svoju ponuku zážitkov na netradičnom, neopozeranom obsahu a na príbehoch – či už ľudí, alebo miest“, povedala.

„Neznámy“ Kosztka Csontváry

Maliar slnečnej cesty, ako sám seba Tivadar Kosztka Csontváry nazýval, je svetovo uznávaný umelec, kterého dielo obdivoval dokonca sám Picasso. Patrí medzi najoriginálnejších umelcov konca 19. a začiatku 20. storočia v európskom, ale aj v celosvetovom kontexte. Vytvoril vlastný maliarsky jazyk, kde hlavnú úlohu zohráva svetlo a „farby slnečnej cesty“.

Na zozname slávnych mien je najmä v Maďarsku. Na Slovensku je jeho meno medzi širokou verejnosťou nepoznané a to aj napriek tomu, že sa narodil v Sabinove a značnú časť svojho života pôsobil v Haliči, kde v jednom dome od roku 1884 prevádzkoval 10 rokov lekáreň.

Bol veľmi ambiciózny a vo svojom živote všetko podriaďovať jedinému cieľu – stať sa „najväčším maliarom Slnečnej cesty“. Po odchode do Budapešti, kde sa chcel naplno venovať maľovaniu, sa do Haliča vracal pravidelne. Práve na povale lekárne v Haliči uložil svoje cenné diela, ktoré nikdy neplánoval zverejniť ani predať. Po Andym Warholovi majú maliarske diela Tivadara Kosztku Csontváryho najvyššie cenové ohodnotenie pri ich predaji zo všetkých maliarov s koreňmi na Slovensku. Jeho najznámejším dielom je „Osamelý céder“.

Dielo Tivadara Kosztku Csontváryho sa v súčasnosti v regióne Novohrad nachádza v podobe dvoch originálnych obrazov v Novohradskom múzeu a galérii Lučenec a v podobe desiatich veľkoformátových reprodukcií v Csontváryho galérii v prírode v obci Halič.

Csontváryho galéria v prírode bola verejnosti sprístupnená v roku 2019 pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia. V týchto dňoch expozíciu rozšírili o ďalšie reprodukcie v zrekonštruovanom železničnom domčeku.

Zdroj: Zuzana Jóbová, Foto: Sobotnik.sk
Sobotnik.sk

Recent Posts

GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

21 hodín ago

TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

3 dni ago

Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

5 dní ago

JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého…

6 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Nemocnica funguje už 140 rokov

Nemocnica v Rimavskej Sobote sa o pacientov stará už 140 rokov. Jej výstavba sa začala v…

7 dní ago

O Rimavskú Sobotu sa zaujímajú dvaja čínski investori. Winkelmann by mal spustiť výrobu v júli

Dvaja čínski investori zvažujú možnosť zriadiť v Rimavskej Sobote svoje výrobné prevádzky. Celý článok O…

1 týždeň ago