HNÚŠŤA: V prípravách vybudovania útulku sa pokračuje, otvorenie je plánované na jar 2021

HNÚŠŤA – Výstavba psieho útulku v Hnúšti by sa mala začať realizovať v mesiaci júl, keď občianske združenie (OZ) Hnúšťanské labky dostane povolenia na zmenu účelu budovy, kde má dočasný domov pre psy vyrásť. Otvorenie útulku posunuli na jar 2021 z viacerých dôvodov. Sobotnik.sk o tom informoval primátor mesta Roman Lebeda.

„V tomto projekte spolupracuje mesto s OZ Hnúšťanské labky. Keďže tá budova, v ktorej má útulok byť bola v minulosti vedená ako sklad, muselo OZ požiadať o zmenu účelu stavby. Podali to ku nám na úrad, ale keďže to je proces, bolo potrebné spracovať projektovú dokumentáciu. Potrebné k tomu je aj posúdenie od hygieny, veterinárnej správy. Dali k tomu aj nejaké pripomienky. Nie je to také jednoduché, že sa zriadi nejaké miesto, kde sa umiestnia túlavé psy, je na to potrebné množstvo povolení,“ uviedol primátor s tým, že medzi požiadavky patrilo aj dostatočné svetlo v miestnosti či veľkosť kotercov, v ktorých by psy boli držané.

Ďalšími pripomienkami projektu je zriadenie osobitnej miestnosti pre veterinára, ktorú treba stavebne oddeliť. „Ďalej to musí byť karanténna miestnosť pre nové psy, ktoré do útulku prídu. Musí mať vlastný vstup do budovy. Musí tam byť rovnako aj vlastná kafilérna miestnosť, osobitný sklad krmiva, osobitný sklad čistiacich prostriedkov. Všade musí byť teplá voda, a podmienkou je aj toaleta pre zamestnancov, hoci zamestnancov združenie ani neplánuje mať, všetko budú robiť dobrovoľníci,“ konkretizoval Lebeda.

Kedy sa útulku dočkáme?

Pôvodný plán bolo útulok otvárať koncom leta 2020, proces okrem stavebného povolenia spomalila aj pandémia koronavírusu a iná plánovaná výstavba v blízkosti objektu.

Prerábať budovu a zmeniť jej účel bude možné v júli 2020, kedy budú mať všetky potrebné povolenia. „Predpokladám, že koncom jesene by mohol byť hotový interiér útulku. Samozrejme bude následne potrebné urobiť aj vonkajšie oplotenie, či upraviť terén, dať vyrobiť a umiestniť vonkajšie koterce,“ povedal.

Ako Lebeda doplnil, otvorenie nechcú unáhliť a otvárať pred zimnou sezónou. „Nemáme ešte dostatok skúseností na to, aby sme rovno vbehli do zimnej sezóny, preto radšej počkáme niekoľko mesiacov. Útulok otvoríme na jar 2021 a na ďalšiu zimnú sezónu budeme mať dostatok času sa pripraviť,“ priblížil primátor s tým, že začiatok samotnej rekonštrukcie objektu ešte môže posunúť budovanie požiarneho zdroja, ktorý v blízkosti budovy realizuje samotné mesto pre svoj priemyselný park. Útulok v Hnúšti chcú na jar 2021 otvoriť s počiatočnou kapacitou 10 zvierat.

Zdroj a foto: Roman Lebeda

Pridaj komentár